Юношеството е период, който оказва огромно влияние върху целия живот на човека: как ще реагира на събитията от живота си, как ще взема решения, какъв социален кръг ще избере, как ще се отнася към себе си и близките си, как ще изгражда взаимоотношения с хората, ще бъде ли успешен, ще се научи ли да постига това, което иска, какви ще бъдат неговите стремежи и как ще преодолява трудностите – личните ресурси, уменията и способностите за всичко това имат своята основа в юношеството.

На възраст 13-14 години системата от ценности и интереси на подрастващиясе променя. Ценното се обезценява, появяват се нови кумири и примери за подражания, отношенията с възрастните и родителите често са свързани с бунт срещу правилата. На тази възраст тийнейджърите са привлечени от всичко необичайно и често се увличат от неформалните тенденции. Съвременният тийнейджър има подчертано желание да изпъкне сред връстниците си, да утвърждава своето „Аз“. Външно това се изразява в грубост, потайност, преднамерено поведение, желание да се действа обратно на изискванията и желанията на възрастните, игнориране на коментари и отдръпване от нормалната сфера на общуване.

Трудността тук произлиза от факта, че тийнейджърът не знае как да анализира причините за това, което му се случва. Той или тя често има неразумно чувство на тревожност, самочувствието се колебае, през този период е много уязвим, конфликтен и може да изпадне в депресия. В собствените си очи трябва да изглежда много умен, много красив, много смел, много способен и т.н. В същото време преструктурирането на отношението на тийнейджъра към себе си засяга не само неговото емоционално състояние, но и развитието на неговите творчески способности и удовлетворението от живота като цяло. Ученето по това време остава на заден план. По това време се формират психосексуалните нагласи и ориентации. Детето ви се променя толкова много, че този период се нарича „хормонална буря или ендокринна буря“. Детският психолог Елена Сопрунова споделя как да помогнете на вашия тийнейджър да взема разумни решения в този период. Има шест ефективни начина да ръководите процеса на вземане на решения от вашия тийнейджър, казва тя.

● Как да помогнем на тийнейджъра си да вземе правилното решение? 

„Въпреки че детето ви иска много свобода, вие, от своя страна, искате да го предпазите. Когато вашият тийнейджър порасне, дайте му свободата да прави своите избори. Увеличаването на независимостта осигурява повече свобода, което от своя страна вдъхва увереност в собствените способности на вашия тийнейджър и способността му да взема разумни решения“, отбелязва специалистът.

Изследванията показват, че подрастващите на възраст 13-18 години се нуждаят от насоки, когато вземат решения. Това е възрастта, в която частта от мозъка на детето, отговорна за удоволствието, доминира над частта, отговорна за логиката и достигането до правилни заключения. Ето три въпроса, които трябва постоянно да задавате на вашия тийнейджър:

Смяташ ли поведението си за безопасно?

Смяташ ли, че си постъпил разумно и че това действие ще ти бъде от полза в дългосрочен план?

Смяташ ли, че си справедлив към другите хора?

Какви са начините за развиване на умение за вземане на решения при тийнейджърите:

Вземането на трудно решение всъщност означава да се справите с твърде много нюанси. Най-добрият подход за вземане на правилното решение в този случай е да разберете какъв точно е проблемът (или проблемите). Например, когато решавате кое ново училище е най-добро за вашето дете, информирайте го за различните критерии, които трябва да бъдат взети под внимание при това решение. Ако имате огромен списък с възможности за решение, направете списък с основните си предпочитания и след това го сравнете със списъка с вашите изисквания. Вашият тийнейджър трябва да разбере, че решенията, които вземате, са реалистични. Това също е добър начин да помогнете на детето си да стане критично към себе си.

Помогнете на вашия тийнейджър да разбере как решенията му влияят на другите хора. Нека осъзнае, че трябва да вземе предвид много фактори, преди да вземе решение. Например, ако иска да стане вегетарианец, трябва заедно да помислите как това ще се отрази на хранителните навици на цялото семейство, дали сте съгласни да му готвите отделно или той сам ще поеме тази отговорност. Създайте си правило винаги да давате на тийнейджъра си достатъчно време да помисли, преди да вземе решение. Разделянето на едно голямо решение на няколко по-малки гарантира успех. Малките стъпки помагат да се определи дали се движите в правилната посока или не. Контролирайте последствията от решенията, които вашият тийнейджър взема. Например, можете да го помолите първо да опита да намали консумацията на месо, птици и риба, преди да стане пълен вегетарианец.

● Вземането на решения и натискът от приятелите

Процесът на вземане на решения изисква практика. С израстването на детето възпитанието му придобива повече характер на препоръки и насоки, отколкото на контрол. За да подкрепите детето си при вземането на отговорни решения, споделете с него своята любов, опит, доверие и време. Въпреки че юношите са склонни да предизвикват и да поставят под съмнение преживяванията, вярванията и ценностите на своите родители, трябва да положите усилия да ги подкрепяте през годините на тяхното израстване.

Запомнете обаче: колкото повече ги контролирате, толкова повече те ще се бунтуват и съпротивляват. Бъдете тактични в подхода си.“ Д-р Елена Сопрунова отбелязва още, че всеки тийнейджър е попадал под влиянието на други хора – както биха казали родителите – в „лоша компания“.

„Натискът от страна на връстниците е нещо, което всеки тийнейджър може да изпита. Когато това се случи, кажете на детето си: „Нормално е да се чувстваш неудобно или да се бориш с натиска на връстниците си. Всеки е изпитвал това в някакъв момент от живота си. Да издържиш на този натиск изисква практика и смелост – в началото може да е страшно. Но колкото и натиск да има, винаги има възможност да кажеш „не“. Опитай се да запомниш, че ти ​​и само ти контролираш ситуацията и имаш избор, дори ако изглежда, че няма изход. Ако се чувстваш принуден да направиш нещо прибързано и вероятно опасно с приятелите си, и не знаеш как да постъпиш, можеш да се обърнеш към възрастен, на когото имаш доверие, или да помолиш родителите си да се консултират психолог“, съветва Елена Сопрунова. Детето ви може да опита тези прости техники, за да остане силно и да не се поддава на натиск от връстниците:

  • уверено да заяви: „Не, благодаря“ или „Това не е за мен“;
  • да използва хумор, за да се справи с натиск или нежелано внимание;
  • да отклони вниманието от себе си или от ситуацията;
  • ясно да заяви своята позиция – че му е неприятно, когато върху него се оказва натиск;
  • да поговори с човек, на когото има доверие, да помоли за помощ и подкрепа.

● Как възпитанието влияе върху уменията за вземане на решения?

Когато родителите разберат, че тийнейджърът им е обект на тормоз, е необходимо да се намесят. На първо място е важно да слушате детето. Обсъдете с него ситуацията и заедно потърсете изход от нея. Във всеки случай трябва да го уверите, че няма да го оставите да се справя сам и ще го защитите. Ако е необходимо, поговорете с учителите му.

Д-р Елена Сопрунова подчертава, че един от елементите на микросредата във взаимоотношенията, които формират личността, е семейството. При това определяща е не неговата композиция – цялостна или незавършена, а нравствената атмосфера, отношенията, които се развиват между членовете на семейството, между възрастните и децата. В съвместните дейности не само родителите откриват характера на своя син или дъщеря, но и децата опознават по-добре родителите си. Тийнейджърът се нуждае от съвместни дейности с възрастните и тогава заедно ще могат да намерят изход от трудни ситуации.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: parentteenguide.kaktus.media

Как да помогнем на тийнейджъра си да взема решения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =