Синът ми току-що навърши осемнайсет. Това, което ми е особено трудно да преглътна във връзка с този негов рожден ден, е, че момчето ми вече се счита за възрастен. Какво? Как е възможно това? Сякаш онзи ден оранжева писта за детски коли и камиончета се виеше между мебелите в хола ни, докато той ги буташе и блъскаше едни в други, издавайки бръмчащи звуци. Сякаш онзи ден бях млада майка, която се разхождаше с петна по ризата, с тъмни кръгове под очите от липса на сън (те все още са там, между другото) и нескопосан кок (защо да си правиш труда да решеш косата си, когато си се надигнала от леглото призори и не си се къпала от два дни).
И ето ни сега…
Той е на прага на университета, готов да скочи в живота с двата крака… без мен.

Няма вече предпазна мрежа. Няма вече мама, която да му приготвя вечеря, да му помага да намери решение на проблемите или да му даде подкрепата си (и голяма прегръдка), когато животът го огорчи.
Разбира се, знам, че ще продължим да говорим по телефона. Но всяка майка, която е изпратила дете в университета, знае, че не е същото. Преди да се впусне в света сам, оборудван с нищо повече от своите надежди, капка увереност и нетърпеливото очакване на лудите студентски години, искам да му предам няколко съвета от майчиното ми сърце, които да му помагат по неговия път.
Напълно наясно съм, че не мога да го улесня. Не мога да го хвана, когато падне. Не мога да живея живота му, да изживея неговата мечта или да избирам съдбата му. Той трябва да се сблъска с някои неща сам. Трябва да разбере (дори и да е по трудния начин), че някои уроци се научават бързо, докато други отнемат време – вероятно цял живот. И това пътуване – с всичките му уроци, както прекрасни, така и мъчителни – е единствено и само негово.

И така, сине мой, ето важните житейски уроци, които се надявам да научиш.
Запомни тези думи и ги носи със себе си, докато пътешестваш през живота. И не забравяй, че всеки житейски урок, който научиш, ще разкрие повече от това кой си и кой трябва да бъдеш.

Всяка твоя битка ще те направи по-силен
Независимо от препятствията, с които ще се сблъскаш занапред (а ти ще се сблъскаш), никога не забравяй, когато се погледнеш в огледалото, да се гордееш с това, което виждаш, с това докъде си стигнал. Съвсем скоро ще откриеш, че битките, които водиш, са това, което изгражда твоя характер.

Да се плакваш е загуба на време
Нищо няма да пропилее времето и енергията ти повече от това да се оплакваш. Поправи онова, което не харесваш, промени го или продължи напред – не губи време да се оплакваш от него.

Упоритата работа и смехът не се изключват взаимно
Можеш да работиш усилено и пак да се забавляваш. Не се увличай до такава степен в постигането на целите, които си си поставил, че да забравиш да си даваш почивка и да се наслаждаваш на живота.

Приятелството е разковничето на трайната връзка в любовта
Романтичните връзки в самата си същност са прекрасни приятелства. Преди с твоето момиче да се втурнете в любовта, първо станете приятели – това ще ви помогне, когато връзката ви се натъкне на неравности по пътя.

Грижи се за себе си
Нищо в живота ти няма да има значение, ако не си здрав. Започни да се грижиш за себе си, докато си млад, храни се здравословно, при всяка възможност излизай от града, за дишаш чист въздух и спортувай – ще си благодариш за това, когато станеш на шейсет.

Не е нужно да имаш решение за всичко още сега
Полезно е да не разполагаш с всички отговори сега, просто продължавай напред. Стъпвай на пръсти, ако се налага – понякога най-малката стъпка може да се окаже най-голямата в живота ти.

Намери своя вътрешен герой
Научи се да приемаш и обичаш себе си – твоите странности, това, което те прави различен от другите, и дори малките неща, които смяташ за недостатъци. Намери своя вътрешен „герой“ и никога не го пускай.

Емоциите изискват практика
Човек може да изпитва любов и състрадание, да проявява търпение и разбиране също толкова лесно, колкото и да изпитва гняв и разочарование и да бъде нетолерантен. Ти открий за себе си кой и какъв искаш да бъдеш и положи усилия в тази посока.

Никога няма да угодиш на всички
Някои хора са такива, че колкото и да се раздаваш и да се стараеш, пак ще се оплакват, че не е достатъчно. Сърцето ти ще ти подскаже на кого трябва да угодиш. Останалите наистина нямат значение.

Фокусирай се върху твоя собствен живот
Мрънкането, критиката, осъждането и грубостта няма да те отведат много далеч в живота. Фокусирай се върху себе си, живота си и това, което е най-добро за теб. Не е твоя работа какво правят всички останали.

Добротата е отговорът
В свят, изпълнен с несправедливост, злоба и нетолерантност, добротата винаги е отговорът.

Не всички ще те харесват и това е нормално
Няма как да се харесаш на всички. Това е напълно нормално. Не се опитвай да бъдеш харесван. Вместо това се съсредоточи върху това ти самият да се харесваш. Това е истинската награда.

Грешките, които си допуснал, не определят кой си, освен ако не им позволиш
Грешките са част от живота. Всички ги правим. Не позволявай на грешките да те определят или да ти пречат да продължиш. Позволи им да те водят напред.

Проправяй своя собствен път, дори ако си сам
Ако по пътя на живота се окажеш сам, не се страхувай. Запитай се дали това те кара да се чувстваш добре, дали е правилно за теб. Ако е така, дерзай. Необходима е сила, за да се проправи нов път.

В живота можете да изберете горчиво или по-добро
Животът е изпълнен с възходи и падения, триумфи и тъга. Можеш да използваш тези преживявания, за да станеш по-добър или да се превърнеш в тъжен и огорчен човек. Избери да станеш по-добър.

Способността да се учиш е дар
Получил си най-прекрасния подарък – способността да се учиш. Никога не го приемай за даденост. Стреми се да научаваш нещо ново всеки ден от живота си, независимо колко е малко.

Мисли за провалите като за обратна връзка от живота
Научи се да мислиш за провала по различен начин. Няма такова нещо като провал, само уроци, възможности да опиташ отново, незначително отклонение от пътя към успеха, обратна връзка, която животът ти дава, за да те направи по-силен.

Приключенията са сладостта на живота
Когато животът стане сложен и имаш нужда от почивка, отиди там, където се чувстваш най-жив. Търси приключения, дишай чист въздух, смей се, бъди част от прекрасен свят. Не забравяй обаче, че понякога най-щурите приключения в живота може да се случат точно в собствения ти двор.

Човекът, което ще станеш, ще бъде отражение на това, което правиш
Започвай всеки нов ден с ясна мисъл за това кой искаш да бъдеш. Остани верен на тази мисъл и полагай усилия да се превърнеш в човек, с когото ти самият ще се гордееш.

Ако е твърде лесно, вероятно не си струва
Порастването не е лесно. Животът не е лесен и никой не е обещавал обратното. „Трудното“ го прави толкова страхотен. Не поемай по пътя на най-малкото съпротивление, на края му рядко чака нещо, което си струва.

Ти си това, което позволяваш
Онова, което позволяваш, ще научи другите как да се отнасят с теб. Отстоявай себе си, бъди силен и никога не позволявай някой да се държи зле с теб.

Бъди благодарен за всеки нов изгрев
Събуждай се в зората на новия ден с благодарност в сърцето си. Без значение колко сложен става животът, винаги има за какво да сме благодарни.

Винаги, когато даваш, ще печелиш повече
Винаги давай повече, отколкото получаваш, и ще спечелиш много повече, отколкото някога си си представял – от живота, от хората, от Бога.

Едни от най-големите Божии дарове са молитвите, които са останали без отговор
Когато това, за което си се молил, не се осъществи, помни, че Бог знае какво е най-добро за теб. Божието „не“ никога не е отхвърляне; то е само пренасочване.

Ти можеш
Когато си уморен, объркан или ти липсва увереност да направиш следващата стъпка, помни, че си обичан, помни, че си силен и способен на много повече, отколкото си представяш. Не забравяй, че съмнението никога не е извинение да отлагаш сбъдването на мечтите си.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: raisingteenstoday.com

Трошици майчина мъдрост за моя голям, малък син

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + 1 =