Характерът на проявленията на поведенческите затруднения при тийнейджърите до голяма степен зависи от това върху каква основа са изградени отношенията на младия човек с неговите родители. Реакцията им към поведението на техния син или дъщеря може да неутрализира трудностите или, обратно, да ги направи по-сериозни. Според психолозите, това са най-честите причини за разстройства в поведението на подрастващите:

Борба за внимание

За да се развива нормално детето се нуждае от внимание и грижа от близките си хора, и ако не получи това в достатъчна степен, тогава за него непослушанието се превръща в начин да изрази себе си и това, което му тежи. По този начин вашият тийнейджър се опитва да привлече вниманието ви към себе си, използвайки всички налични средства.

 Борба за самоутвърждаване

Рано или късно децата започват да повдигат въпроса за постепенното освобождаване от родителската грижа и това е естествен процес на лична еманципация, към който трябва да се отнасяме с разбиране. Но ако влиянието на родителите е прекомерно и те налагат волята си на детето, тогава често възникват конфликти. Подрастващият започва да отговаря с раздразнение, неотстъпчивост и непокорство. Специфично при юношеската психика е, че често за едно дете от основно значение не е толкова случващото се в конкретната ситуация, а утвърждаването на правото му да вземе решение. В същото време тийнейджърът може ясно да осъзнава, че изборът му не е оптимален, но за него е по-важно да докаже, че е независим човек.

Желание за отмъщение

Причините за недоволство могат да бъдат съвсем незначителни, но когато се натрупат, се превръщат в проблем. Най-често това чувство възниква по отношение на хората, с които постоянно общуваме, а за детето това са родителите. В желанието си да им отмъсти, тийнейджърът е способен на крайности и често наранява себе си, като отказва всякакви варианти, които му се предлагат, и нарушава установените правила. Значението на такова неподчинение е: „Щом сте ми направили нещо лошо, нека бъде лошо и за вас!“. 

Загуба на самочувствие

Подражавайки на възрастните, тийнейджърите неизбежно правят грешки и тези неуспехи, особено ако са придружени от критика, се възприемат болезнено. В резултат на това тяхното самочувствие страда и мотивацията им намалява. Родителите могат да се опитат да разберат основната причина за лошото поведение на тийнейджъра, като на първо място осъзнаят какви чувства предизвиква у тях неговото непослушание. Този доста оригинален съвет дава известният психолог Ю. Гипенрайтер – според него реакцията на родителите зависи от настроението на детето. Раздразнението показва, че тийнейджърът се нуждае от внимание. Гневът обикновено възниква като реакция на упорито неподчинение, чиято цел е борбата за самоутвърждаване. Ако мотивът зад действията на тийнейджъра е отмъщение, то предизвиква негодувание у родителите.

Какво трябва да направят те в подобна ситуация? Общият съвет е да се избягва предвидимата реакция, която тийнейджърът очаква. Ако усилията му успеят, той ще продължи да прави същото. За да излезете от порочния кръг, трябва да дадете на детето ви това, от което то наистина се нуждае. Да кажем, че ако се чувства пренебрегнато, е добре да прекарвате повече време с него. В ситуация, в която тийнейджърът иска да се утвърди, изразете подкрепа си относно желанието му за по-голяма независимост. Не отговаряйте с наказания на неговото неподчинение, провокирано от желанието му за отмъщение. Подкрепете детето си, вярата му в себе си и се опитайте вие самите да се промените, преди всичко като преустроите отношенията си с него в посока към по-голяма равнопоставеност между вас и ненамеса в личния му живот.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: solncesvet.ru

Причини за поведенчески разстройства в юношеска възраст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =