Юношеството притеснява много родители – интересите и действията на тийнейджърите изглеждат странни, лишени от логика и дори плашещи. Може да бъде доста трудно да се изследват сериозните психични проблеми зад подобно поведение. С Мария Попова, експерт в образователен проект, разработващ програма за психично здраве на тийнейджъри на възраст 14–18 години, разговаряме за сигналите, които свидетелстват, че детето ви се нуждае от спешна психологическа помощ.

На всеки въпрос отговорът е: „Всичко е наред“ 

„Тийнейджърите по начало не обичат да говорят за проблемите си, но ако вашето дете на всичките ви въпроси отговаря „Всичко е наред“, това означава, че нещо наистина го притеснява“, изтъква Мария Попова, клиничен психолог, консултант по програма „Психично здраве“. 

Юношеството е време на бунт, така че ако тийнейджърът ви винаги е невъзмутим и дистанциран, това е сигнал да помислите за психическото му състояние. Откровените разговори невинаги ще ви помогнат да разберете с какви трудности се е сблъскало детето – често самите тийнейджъри не осъзнават какво се случва с тях и какви емоции изпитват в момента. В този случай ще помогне специалист.

Уморен е още от сутринта

Умората може да бъде причинена от физиологични характеристики: поради скоковете в растежа тялото не набавя достатъчно витамини и микроелементи. Д-р Попова подчертава, че е важно родителите да обръщат внимание на „умората” на тийнейджъра: „Ако детето заспива трудно, събужда се посред нощ или не се чувства отпочинало сутрин – всичко това показва, че то изпитва повишено чувство на тревожност. Също така си струва да обърнете внимание на промяната в състоянието на детето през деня и към вечерта – ако през деня тийнейджърът е весел, учи без затруднения, общува с приятели, а вечер състоянието му се променя драстично – това е причина да помислете за психолог.“

Внезапна промяна в хранителните навици

Хранителните разстройства, натрапчивото желание да отслабне или силният страх от напълняване са ясни сигнали, че тийнейджърът не може да се справи с вътрешните си проблеми. „Булимията, компулсивното преяждане и анорексията засягат 95% от младите хора на възраст от 12 до 25 години. Препоръчително е хранителните разстройства да се коригират възможно най-рано, тъй като психологическите причини за този проблем често са продължителни и могат да бъдат проблематични и в зряла възраст“, ​​предупреждава Мария Попова.

Участие в унизителни предизвикателства в социалните мрежи

Психологът подчертава, че самонараняващото поведение се насърчава от някои тематични групи в социалните мрежи: „В момента сред тийнейджърите в социалните мрежи са популярни предизвикателства и игри като „истина или предизвикателство“, които невинаги са в безвреден вариант. Ако загубиш, трябва да извършиш действие, което води до унижаване на достойнството. Например, тийнейджърка губи в такава игра и е принудена да публикува снимка на страницата си с текст „всеки, който дойде тук, може да ми напише всякаква обида или какво би направил с мен, всякакъв вид жестокост е разрешена“. Това е истински текст от страницата в социална платформа на 13-годишно момиче.

Общуване в интернет вместо лична комуникация

Попова обяснява защо тийнейджърите търсят приятели в интернет: „Причините детето да няма приятели в реалния живот могат да бъдат най-различни: от тормоз и социално неравностойна среда до психичните особености на самото дете. Във всеки случай въпросът за социализацията и адаптирането на тийнейджъра към социалните системи е изключително важен и психологът може да помогне да се разберат причините за неправилното приспособяване.

Агресия към всички без изключение

Клиничният психолог отбелязва, че в юношеска възраст проявите на агресия са често срещано и дори естествено явление. През този период детето се променя физиологично и психологически, а като резултат се появява чувство на вътрешен дискомфорт и невъзможност за справяне с емоциите, което води до деструктивно поведение или агресия. Мария Попова посочва, че това е естествен етап от съзряването, но когато е с мярка: „Ако тийнейджър започне да се държи грубо с всички – родители, учители, съученици, непознати, и да предизвиква кавги и сбивания – това вече е тревожен сигнал.“

Внезапна промяна в отношенията с близък човек

Според статистиката педофилите се идентифицират най-вече сред роднини или семейни приятели. „Попитайте детето си: Чувства ли се в безопасност с този човек? Или просто – чувства ли се в безопасност? Обърнете се към специалист за помощ, ако не сте уверени в способността си да се справите със ситуацията. За съжаление, не само децата, но дори и тийнейджърите често премълчават подобни проблеми, срамуват се да говорят за това, трудно го обясняват на родителите си, включително и поради страха, че няма да им повярват и няма да ги разберат”, съветва родителите Мария Попова.

Рязка промяна в стила на обличане

Например, дъщеря ви доскоро е носила рокли, но сега се облича само в черни дрехи и слуша тъжни песни. Клиничният психолог препоръчва да не изпускате от поглед тази подробност: „Това може да сигнализира за вътрешни проблеми, с които детето ви не може да се справи“.

Проблеми в училище без видима причина

Непременно трябва да обърнете внимание, ако внезапно възникнат сериозни затруднения в училище: „Ако досега всичко е било наред и изведнъж започнат да се появяват проблеми при усвояването на материала и ученето се влоши, това е причина да обърнете внимание на детето си. Може да има много причини за такива промени и е по-добре да се консултирате с психолог, за да се установи правилно проблемът.

Болести без диагнози

Повечето хора страдат както от сезонни, така и от хронични заболявания. За да се определи психологическото състояние на един тийнейджър, трябва да се вземат предвид някои подробности. Например, вашето дете често (почти всеки месец) страда от респираторни инфекции. Или внезапно, веднъж или два пъти в месеца, развива проблеми със стомашно-чревния тракт – често това е психосоматично. За по-голяма яснота д-р Мария Попова цитира случай от своята практика: „Тийнейджър, който идваше на консултации, в училище имаше среден резултат 5 по всички предмети. В 8 клас започна да получава чести болки в областта на червата, няколко пъти беше хоспитализиран с подозрение за апендицит, но изследванията не разкриха нищо. В резултат на разговорите с него установихме, че е имал конфликт с един от учителите, за който не е споделил с никого и е крил всичките си преживявания в себе си“.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: gazeta.ru

Сигнали за бедствие: как да разберете, че тийнейджърът ви има спешна нужда от психолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =