Вътрешноличностен конфликт – това е наличието в човека на две противоположни потребности. Например, искам да отида на почивка и заедно с това искам да си остана вкъщи. Или искам да си сменя работата, но ми се иска и да продължа да работя там. Или искам да съм сам и едновременно искам да съм с любимия човек. Вариантите са много, но смисълът е един – има две различни желания, всяко от тях се стреми към реализацията си, и човек започва да спори сам със себе си за това какво да прави. Този вътрешен спор представлява болезнен процес, отнема много духовна сила, изтощава ни и често не води до резултат.

 

 

Как се развива вътрешният конфликт?

В повечето случаи между две конфликтни части на личността едната е по-силна. Например, ако човек си общува със своя началник и иска да му се хареса, и едновременно таи злоба към него и иска да му навреди. Доминиращата част (желанието да се хареса) взима връх, и човекът се държи много сдържано и приятно. Доминиращата част се намира в сферата на съзнанието, защото той нарочно (съзнателно) е решил да я поддържа.

Основната тайна на вътрешния конфликт

Има един малък, но изключително важен детайл, характеризиращ вътрешноличностния конфликт. По-горе писах, че конфликтът представлява сблъсък между две противоположни потребности, но в действителност зад тези две потребности стои една и съща потребност (нужда) от по-висок порядък.

Зад желанието на човека да впечатли и да подразни началника стои потребността му да привлече внимание към себе си.

Зад желанието да остане сам и да бъде с любимия стои нужда от подкрепа.

Зад желанието да стане капитан и актьор в човека се крие потребност за професионална идентификация.

Осъзнаването на потребността, която стои зад вътрешния конфликт, ни позволява да приемем себе си, да спрем зациклянето си в неадаптивни форми на поведение и да намерим по-приятни, мирни и конструктивни начини за реализация.

И обратното – ако по някаква причина главната потребност не е осъзната, тя се разделя на по-“локални” потребности, които могат да влизат в конфликт помежду си.

Живейте в мир със себе си!

Алексей Виноградов
Превод: Павла Сивова

Какво е вътрешният конфликт?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 6 =