Тревожността

Тревожността е чувството на безпокойство, усещане за опасност, страх, че нещо лошо ще се случи, или че не можете да се справите с определена ситуация. Физическите реакции, които съпътстват усещането, са „пеперуди в стомаха“, напрежение, треперене, гадене и изпотяване. Като поведение се изразява предимно в избягване на това, което причинява безпокойството, или желание за презастраховане.

Тревожността може да възникне в отговор на конкретна ситуация или събитие, но продължава и след като ситуацията е вече в миналото. Възможно е да се появи и без конкретна ситуация или събитие.

Безпокойството е обичайна и естествена част от живота. Всеки понякога се чувства тревожен. Като усещане тревожността може да прилича на стреса. Стресът е отговор на външни предизвикателства, натиск или събития.

Когато детето ви се чувства стресирано, пулсът му може да се ускори, дишането му да се учести, а мускулите да се напрегнат. Когато разберете разликата между тревожност и стрес, това може да ви помогне да разберете какво чувства вашето дете и как да му помогнете.

 

Тревожност в пред-тийнейджърска и тийнейджърска възраст

Тревожността е много често срещана в пред-тийнейджърските и тийнейджърските години. Това е така, защото юношеството е време на емоционална, физическа и социална промяна, която се случва, когато и мозъкът на тийнейджъра се променя. Юношите търсят нови преживявания и повече независимост. Естествено е те да се тревожат за промените, които настъпват, за различните възможности и предизвикателства.

Например, тийнейджърите може да се чувстват притеснени да започнат училище, да изглеждат по определен начин, да се впишат в приятелска компания, да започнат първата си работа, да участват в училищни пиеси или да ходят на училищни церемонии.

Също така, с нарастването на тяхната независимост, те може да се чувстват тревожни заради отговорностите, които имат, за пари или работа.

Тревожността при тийнейджърите невинаги е нещо лошо. Чувството на безпокойство може да им помогне да останат в безопасност, като ги накара да обмислят внимателно ситуацията, в която се намират. Може също така да ги мотивира да дадат най-доброто от себе си. И може да им помогне да се подготвят за предизвикателства като публично говорене или спортни събития.

 

Подпомагане на тийнейджърите да управляват тревожните чувства

Да се научите да управлявате безпокойството е важно житейско умение и вие можете да помогнете на детето си да го усвои.

Насърчавайте детето си да говори за своите тревоги

Самото говорене за нещата, които го карат да се тревожи, може да намали тревожността, която вашето дете изпитва. Говоренето и слушането също ви помага да разберете какво се случва с вашето дете. И когато разберете, можете по-добре да му помогнете да се справи с тревогите или да намери решения на проблемите.

Признайте чувствата на детето си

Безпокойството на вашето дете е истинско, дори ако това, за което се тревожи, е малко вероятно да се случи. Това означава, че е важно да признаете неговото безпокойство и да му кажете, че сте уверени, че може да се справи с него. Това е по-добре, отколкото да му заявите да не се тревожи, защото това изпраща посланието, че чувството му на безпокойство не е валидно. Например, детето ви може да се тревожи за предстоящ изпит. Кажете му, че разбирате как се чувства, но сте сигурни, че ще даде всичко от себе си и това е най-важното. Когато признаете чувствата на детето си с топлина и състрадание, това му помага да се отнася по същия начин към себе си в трудни ситуации.

Насърчавайте смелото поведение

Това включва внимателно насърчаване на детето ви да си поставя малки цели относно нещата, за които се тревожи. Избягвайте да го принуждавате да се изправя пред ситуации, за които не се чувства готово. Например, детето ви може да се тревожи, ако му предстои да говори пред публика. Като първа стъпка можете да му предложите да репетира репликите си пред семейството.

Можете също така да помогнете на детето си, като го насърчите да използва:

  • Позитивни утвърждения – например: „Мога да се справя с това. Попадал съм в подобни ситуации и преди“;
  • Състрадание към себе си – например: „Не е проблем, ако правя това различно от другите хора. Този начин работи за мен“;
  • Увереност – например: „Имам нужда от помощ за този проект“.

Също така е добре да похвалите детето си за това, че прави нещо, по отношение на което изпитва безпокойство, независимо колко малко е то. Опитайте се да му бъдете добър модел за подражание с начина, по който вие управлявате собствената си тревожност. Бихте могли да напомните на детето си, че е естествено понякога да се чувства тревожно. Бихте могли да му споделите нещата, за които се тревожите в момента или които са ви карали да се тревожите, когато сте били по-млади. Също така е добре да говорите за това как вие самите се справяте с безпокойството.

Подпомагане на тийнейджърите да се чувстват сигурни и в безопасност

Когато тийнейджърите се чувстват сигурни и в безопасност, те са по-способни да се справят с ежедневните предизвикателства и безпокойството на юношеството. Можете да помогнете на детето си да се чувства безопасно и сигурно като:

  • Правите нещо заедно – приготвяне на вечеря, разходка или гледане на филм;
  • Установите семейна рутина, която включва време за приготвяне на семейни ястия, плюс други семейни ритуали;
  • Отделяте време за неща, които детето ви намира за успокояващи, като слушане на музика, четене на книги или разходки;
  • Прекарвате време с хора, които вашето дете харесва, на които има доверие и се чувства добре в тяхната компания.

Насърчаване на тийнейджърите да правят здравословен избор

Изборът на здравословен начин на живот често може да помогне на тийнейджъра да се справи с тревожността. Например, да излезе навън на разходка, вместо да седи вкъщи и да се тревожи, може да помогне на вашето дете да успокои ума си.

Ето някои здравословни избори, които могат да помогнат на детето ви с ежедневната тревожност:

  • Осигуряване на физическа активност, пълноценен сън и здравословна храна и напитки;
  • Избягване на кофеина, алкохола и други наркотици;
  • Избягване на ненужния стрес, като отлагане и закъснения;
  • Дихателни упражнения, упражнения за мускулна релаксация или упражнения за внимание.

Кога тревожността е повод за притеснение

Ако сте загрижени за тревожността на детето си, добра идея е да потърсите професионална помощ. Може да помислите да посетите вашия личен лекар или друг здравен специалист, ако детето ви:

  • Постоянно се чувства нервно, тревожно, не може да спре или да контролира безпокойството си;
  • Има тревожни чувства, които продължават седмици, месеци или дори по-дълго;
  • Има тревожни чувства, които пречат на представянето му в училище, общуването и ежедневните дейности.

Когато тревожността е тежка и продължителна, това може да е тревожно разстройство. Тревожните разстройства обикновено се повлияват много добре от професионално лечение и колкото по-рано се лекуват, толкова по-малка е вероятността да засегнат психичното здраве и развитие на младите хора в дългосрочен план.

 

Професионална помощ при тревожност

Можете да получите професионална помощ за безпокойството на вашето дете от:

  • Училищен съветник/психолог или консултант с квалификация по психично здраве на деца и юноши;
  • Личния лекар;
  • Вашия местен обществен здравен център;
  • Местните служби за психично здраве.

Ако не знаете къде да отидете, вашият личен лекар може да ви насочи към най-подходящите специалисти.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: raisingchildren.net.au

Тревожността при тийнейджърите и как да бъде управлявана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 13 =