Ще има моменти, когато вашият тийнейджър ще се чувства тъжен или разочарован. Това може да се случи в училище, когато не получи оценките, които е очаквал, когато не успее да се включи в спортния отбор или когато не може да се види с приятел. Независимо от причината, ето няколко съвета как да му помогнете да се справи с разочарованието и да се поучи от него.

Защо се чувстваме разочаровани?

Можем да се почувстваме разочаровани или дори стресирани, когато обстоятелствата или събитията не отговарят на очакванията ни. Може да сме разочаровани от други хора, от ситуация или от себе си. Разочарованието е сложно чувство, защото в него се преплитат неудовлетвореност, гняв, тъга и понякога отвращение. Точно както другите емоции, разочарованието е нормално, неизбежно и е важно да се преживее. То помага за изграждането на устойчивост и преодоляването на това чувство ни учи да преработваме и преодоляваме емоциите си.

Признаците на разочарование при вашия тийнейджър, за които трябва да внимавате:

  • споделя, че се чувства разочарован

  • затваря се в себе си

  • разстройва се, че нещата не са перфектни

  • употребява алкохол или наркотици

Всички изпитваме разочарование в даден момент, но това може да се превърне в проблем, ако не се преработи по здравословен начин. Начинът, по който вие реагирате на разочарованията на вашето дете, ще повлияе на това как то ще се научи да се справя с препятствията в живота.

Ето няколко начина да помогнете на вашия тийнейджър да преодолее разочарованието:

1. Насърчете го да не крие емоциите си.

2. Уверете го, че може да говори с вас за това.

3. Научете го как да поставя събитията в по-широк контекст, така че да може да вижда нещата в перспектива.

Помогнете му да има реалистични очаквания за себе си

Ако очакванията му в тази посока са твърде високи или нереалистични, е малко вероятно той да ги изпълни.

Разговорът с вашия тийнейджър за това откъде идват неговите очаквания, може да му помогне да развие по-здравословна връзка със стандартите, които сам са е поставил. Може би получава добри оценки, но въпреки това се чувства разочарован от себе си. Помогнете му да оцени това, което постига, и да не се фокусира само върху онова, което го затруднява. Разговорът за силните му страни и положителният подход ще му покажат, че независимо от всичко, той трябва да се гордее със себе си.

Помогнете му да превъзмогне разочарованието от другите

Понякога тийнейджърите се чувстват разочаровани от някого, като например родител, когото са очаквали да видят, или приятел, който не е завършил групова задача. Въпреки че може да бъде полезно да проявите разбиране, важно е да не насърчавате отрицателните емоции.

Опитайте се да избегнете:

  • извинения или обещания за смекчаване на удара

  • злословене или критикуване на човека, който ги е разочаровал, което може да увеличи негативните им чувства към него

  • подробни обяснения защо се е случила ситуацията (например някой от родителите е пропуснал мача им по баскетбол, защото не е могъл да вземе почивен ден от работа)

Съсредоточете се върху вашия тийнейджър и неговите чувства, а не върху другия човек. Например, вместо да кажете: „той е решил да не дойде и предпочита да се грижи повече за себе си, отколкото за теб“, опитайте: „Сигурен съм, че е разочароващо за теб да чуеш това“.

Как да започнете разговора за разочарованието с вашия тийнейджър

Разговорът с вашия тийнейджър може да бъде полезен за него начин да преработи чувствата си. Опитайте и започнете открит разговор, когато няма разсейващи фактори, например, докато пътувате с колата или сте сами заедно. Можете също така да поставите начало на разговор, докато правите нещо заедно. Опитайте да кажете:

  • Забелязах, че изглеждаш малко унил напоследък. Искаш ли да поговорим за това?“

  • Да, това звучи трудно.“

  • Мога да разбера защо се чувстваш разочарован.“

Избягвайте да казвате:

  • Не бива да се чувстваш толкова разочарован.“

  • Не е толкова зле.“

  • Добре, нека направим нещо, което да те развесели.“

  • Следващия път просто трябва да се постараеш повече.“

Не забравяйте:

  • бъдете готови да говорите с вашия тийнейджър за неговите чувства

  • оставете вашия тийнейджър да споделя с вас, когато е готов

  • слушайте го, без да добавяте собствена преценка

  • избягвайте да давате на вашия тийнейджър „лакомства“, за да компенсирате случилото се

Ако не иска да говори с вас, не го приемайте лично. Кажете му, че сте до него, ако иска да говори. Може да се чувства по-удобно да говори с някой друг за това, например психолог, учител или треньор.

Насърчавайте положителните дейности

Ако откриете, че вашият тийнейджър се бори с разочарованието си (може би гледа много телевизия сам или се затваря в себе си по други нездравословни начини), създайте му възможности да се справи с чувствата си. Изследванията показват, че ефективен начин да направите това е да го включите в дейности, които му харесват.

Бихте могли да го насърчите:

  • да се включи в социални дейности, които му помагат да се чувства свързан с приятелите и семейството

  • да спортува, да се занимава с музика, занаяти или игри, които му помагат да се чувства уверен в себе си

  • създайте му редовни ангажименти и рутина

Да се научиш как да преработваш разочарованието е житейско умение. Въпреки че е важно да говорите с вашия тийнейджър за тези неща, също е полезно да му покажете как вие се справяте с емоциите си. Като част от този процес трябва да избягвате да обвинявате други хора, включително и себе си, за чувствата на вашия тийнейджър. Ще има моменти в живота му, когато очакванията му няма да се сбъдват и той ще изпитва отрицателни емоции по отношение на себе си или другите хора. С правилната подкрепа от ваша страна това би било възможност за растеж – помогнете му да открие начини да управлява чувствата си и да изгради устойчива към предизвикателства емоционалност.

д-р Дейвид Бакър, клиничен психолог

Превод: Ралица Кръстева

Източник: parents.au.reachout.com

Тийнейджърите и разочарованието

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 4 =