Тийнейджъри, които са обсъждали темата за порнографията с възрастен, на когото имат доверие, споделят, че разговорът ги е накарал да се почувстват по-добре относно секса и себе си. Нормално е подрастващите да проявяват любопитство към секса и да искат да знаят повече за него. Мнозинството от американските тийнейджъри, наскоро анкетирани от Common Sense, са гледали порнография поне веднъж до 13-годишна възраст – случайно или съзнателно.Въпреки това, по-малко от половината от тях са говорили за порнография с възрастен, на когото се доверяват.

Време е да поговорите за порнография с вашия тийнейджър.

Разговорът може да ви се стори неудобен или труден, но си заслужава. Можете да използвате съветите и стратегиите, описани тук, за да се подготвите за разговора, да го поддържате с позитивна нагласа и – в крайна сметка – да създадете предпоставка за полезна и непосредствена комуникация с вашето съзряващо дете.

Децата също могат да бъдат изложени на порнография.

Вижте тези съвети кога и как да провеждате разговори с вашето дете за порнография, съобразени с възрастта му.

Стремете се да бъдете открити и да не съдите.

Може да е трудно да поговорите с тийнейджърите за вашите правила и мнението ви относно порнографията, като същевременно зачитате сексуалната им неприкосновеност и изразявате своята подкрепа.

Колкото и голямо предизвикателство да е това, поставете си за цел  да бъдете открити и неосъждащи. Искате да запазите доверието помежду си, за да можете да продължите да водите открити разговори за сексуални и репродуктивни проблеми.

Може да се почувствате неудобно.

Хората от всички възрасти могат да се чувстват неудобно да говорят за порнография. Ако повдигнете темата пред вашия тийнейджър, може да се изкушите да си правите шеги, за да прикриете неудобството си. Това, че подхождате „безгрижно“, може да поддържа непринудена атмосфера при разговора, но се опитайте да не омаловажите по този начин собствените си послания към детето относно здравето, съгласието и необходимостта от зряло общуване относно секса.

Приемете, че разговорът може да е кратък.

Дори внимателно планиран разговор с вашия тийнейджър може да бъде посрещнат с празен поглед или свиване на рамене.

Чувствителните тийнейджъри могат да се преструват, че не им пука, за да се справят с неудобни или стресови ситуации. Но дори когато изглежда, че не обръщат внимание, те често слушат внимателно – и обработват – това, което възрастните им казват. Поради тази причина трябва да приемете, че разговорът за порнография може да бъде кратък и едностранен. Може да изглежда като незадоволителен начин да ангажирате вниманието на вашето дете по темата, но все пак си струва усилието.

Изяснете си каква е целта на разговора, който искате да проведете, и се подгответе.

Има смисъл да проведете поредица от кратки разговори за продължителен период от време, вместо да се опитвате да разясните всичко в един разговор.

Преди да говорите с вашия тийнейджър за порнография, определете основната цел на вашия кратък разговор и обмислете какво искате да кажете. Първо заявете загрижеността си, след това задайте въпрос, за да научите повече за неговата или нейната гледна точка. Внимавайте да не влезете в спор. Това може да накара тийнейджъра да почувства, че не го слушате или че не уважавате неговата гледна точка.

Ето примери за пет кратки разговори, които може да проведете:

  1. Тийнейджърите могат да си помислят, че трябва да възпроизведат това, което са видели в порнографско видео, с партньор в реалния живот.

Това може да включва невъзможност за получаване на съгласие от партньора по време на секс или да приемат, че трябва да се съобразят със сексуален акт, който техният партньор иска, но на самите тях не им е приятно.

Можете да кажете: „Искам да си в безопасност и винаги да се чувстваш в безопасност по време на секс, а порнографията може да създаде погрешно впечатление за това дали е приемливо да душиш, да удряш хора или да дърпаш косите им без тяхното съгласие по време на секс. Порнографията няма нищо общо с реалния живот и не трябва да се опитваш да я пресъздаваш.“ След това можете да попитате: „Какво научи за сексуалното съгласие в училище? Мислиш ли, че порнографията учи хората, че не е необходимо да искат съгласие?“

  1. Тийнейджърите получават цялото или по-голямата част от сексуалното си образование от порнографията, вместо от образователни източници.

Можете да кажете: „Порнографията се прави за пари или за трупане на лайковеи кликвания. Тя не е създадена, за да ви научи как да правите секс.“ След това можете да попитате: „Смяташ ли ли, че научаваш това, което трябва да знаеш за секса, в училище или от надеждни източници? Искам да имаш точна информация, така че как мога да ти помогна да я получиш?“

  1. Тийнейджърите ще се пристрастят към порнографията.

Повечето тийнейджъри, дори тези, които търсят порнография многократно, не излизат извън контрол.

Някои хора обаче (около 3–16% от потребителите на порнография) не успяват да контролират използването на порнография и често се нуждаят от подкрепа, за да променят навиците си. Затова възрастните трябва да бъдат внимателни. Тийнейджърското любопитство към сексуалните образи е нормално. Като изразите това безпокойство, вашият тийнейджър може да си помисли, че всяко ниво на употреба на порнография е доказателство за пристрастяване.

Можете да кажете: „Знам, че е обичайно тийнейджърите да гледат порнография. Ако някога си гледал порнография и си чувствал, че не можеш да се спреш, моля те, кажи ми и заедно можем да намерим решение.“ След това можете да попитате: „Смяташ ли, че би могъл да ме помолиш за помощ, ако чувстваш, че не можеш да контролираш използването на порнография?“

  1. Тийнейджърите могат да развият негативни нагласи относно собственото си тяло от гледане на порнография.

Можете да кажете: „Някои хора, които гледат много порнография, започват да мислят, че те или техните партньори трябва да изглеждат точно като актьорите, които виждат във видеоклиповете. Ако се притесняваш как изглеждаш, искам да знаеш, че разбирам как се чувстваш и имаш моята пълна подкрепа.“

След това можете да попитате: „Мислиш ли, че много тийнейджъри се борят със същия проблем? Какво смяташ, че може да се направи по въпроса?“ 5. Някои родители смятат, че тийнейджърите не трябва да гледат медии с явен сексуален характер и искат да знаят как да го кажат ясно, но с уважение, на своите деца тийнейджъри. Можете да кажете: „Мисля, че гледането на порнография е вредно. Точно както имаме семейни правила относно употребата на алкохол, наркотици и пушенето на цигари, очаквам да не гледаш порнография. Порнографията не трябва да бъде достъпна за деца на възраст под 18 години.“ След това можете да попитате: „Можеш ли да приемеш това ограничение и да го спазваш?“

Останете фокусирани върху положителното.

Като се имат предвид някои от резултатите от изследванията върху тийнейджърите и порнографията, с право може да сте разтревожени относно употребата на порнография от вашия тийнейджър.

Въпреки това, тийнейджъри, които са обсъждали темата за порнографията с възрастен, на когото имат доверие, споделят, че разговорите са били продуктивни и са ги накарали да се почувстват по-добре относно секса и себе си. И цели 52% от анкетираните тийнейджъри твърдят, че осъзнават, че порнографията не показва точно начина, по който повечето хора правят секс в реалния живот. За тийнейджърите е важно, когато техните родители и настойници полагат усилия да говорят с тях по трудни теми. Ако говорите с уважение, а не отправяте заплахи, разговорът с вашия тийнейджър за порнографията може да има положителен ефект.

Източник: commonsensemedia.org

Превод: Ралица Кръстева

Как да говорим с тийнейджърите за порнографията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − ten =