Ниското самочувствие много често ни пречи да се харесваме, да сме спокойни със себе си. Но то не е нещо, с което се раждаме, а се придобива вследствие на грешни схващания и влияния, налагани модели и нереалистични очаквания към самите нас.

Защо е важно да се харесваме? Някой ще каже – не е важно, излишна суета. Друг ще каже, че самовлюбените хора не стават за приятели, или че тези, които се харесват, обикновено не харесват другите. Всичко това може да е вярно. Но може и да не е вярно. Да проверим.

Знаете ли, че една от най-важните заповеди в християнството е „да обичаш ближния си като себе си“. „Като себе си“? Това значи, че за да можеш да обичаш друг човек, трябва да се научиш първо да обичаш себе си. Значи също, че ако не се харесваш, не обичаш себе си и не разбираш колко си ценен, трудно ще разбереш и ще почувстваш колко ценен е другият човек.

Можем ли да се научим да обичаме себе си? Какво изобщо значи това?

Ниското самочувствие и самооценка не са чужди на никого.  Едва ли има човек, който не е преминавал през етапите на прекалена самокритичност и ниско мнение за себе си, своя потенциал, умения и външност. Важно е да знаеш, че това не е диагноза, а временно състояние, което можеш да преодолееш и надградиш!

Ние от проект „Има защо” представяме на твоето внимание първата работилница, с която стартираме нашата програма – „Аз се харесвам – има защо!”.

Целта на срещата е да ти помогне да видиш проблема от много страни, да чуеш, че несигурността е присъща и за много други хора като теб, но това не е непреодолимо. Ще се запиташ отново колко от твоите мнения за себе си са правилни; ще  се опиташ да намериш решение. В края на работилницата  ще имаш поставена цел, върху която да работиш и методи, които да ти помогнат. Има защо да се харесваш!

Специално участие в работилницата ще вземе певицата Ели Раданова. Тя е родена и израснала в град Силистра. От 4-годишна танцува класически и модерен балет, но, запленена от музиката, тя не спира да се развива в тази посока. Това й носи многобройни награди в международни конкурси, а през 2009г. чрез зрителски вот, е избрана за една от финалистите в третото издание на „Music Idol“. По-късно става вокалист в предавания като „Bailando“ и „В неделя с…“.

През 2013 г. е избрана за главната роля на Рокси Харт в мюзикъла „Чикаго“, игран в Национален Музикален Театър. Ели го определя като нейна сбъдната мечта.

През 2017 г. става факт първият й сингъл „Защото така“. Малко по-късно, заедно с композитора Michael P Rock, създават песента „Няма проблем“, а благодарение на De-Da Productions, Германия, в заснемането на видеото се включват танцьори и артисти от Австралия, Африка, Мексико, Япония, Франция и Германия.

В средата на 2020 г., заедно с Момчетата от Орлов мост, реализират песента „Закъсняла душа“, написана и продуцирана от Венци Дреников.

 

 

Не се притеснявай, защото работилницата е свободна, анонимна и не изисква лична информация. С оглед пандемичната обстановка и мерките за безопасност, ще се видим онлайн.

 

Модератори на срещата:

Мария Гюровска

Мария изучава Психология в Нов български университет и активно участва в дейностите на Департамент „Когнитивна наука и Психология“ към НБУ. Има доброволчески опит в работа с деца и възрастни в неравностойно положение. Стажувала е в няколко детски градини, където е участвала в изследвания на детското когнитивно развитие. Мария членува в неправителствена организация, посветена на гражданско обучение на ученици, както и на развитие на интересите и способностите им.

 

 

 

 

 

Росица Дреникова

Росица завършва Богословски факултет на Софийския университет през 2019 г.  със специалност Теология, профил педагогика. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. Известно време се занимава с преподаване на Вероучение. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

 

 

В срещата ще се включи и Лили Пирова, клиничен психолог, за да отговори на твоите въпроси.

Дейността й е насочена към консултиране и оказване на психологическа подкрепа на деца и техните родители. Работи с деца (подрастващи) със суицидни намерения и реализирани опит(и) за самоубийство, хранителни разстройства, злоупотреба с психоактивни вещества, самоувреждащо  поведение – автоагресия. В по-зряла възраст – с клиенти, стремящи се към самоопознаване и самоусъвършенстване; двойки с репродуктивни проблеми; жени с предродилна и следродилна депресия; млади хора с понижена самооценка и затруднения в саморелизацията; бисексуални и хомоскесуални мъже и жени, които са под социален натиск.

 

Запиши се, като попълниш краткия въпросник по-долу, и ще получиш линк към срещата:

Към въпросника

Срещата ще се проведе на 21.02.21г. от 11:00ч.