Работилница „Има защо – какво не знаеш, когато опитваш“

27.05.2021 (четвъртък) от 16:30ч.

С радост ви съобщаваме, че този месец ще се проведе още една работилница на тема „Какво не знаеш, когато опитваш“, тъй като искаме да достигнем до повече подрастващи, за които ще бъде не само полезно, но и интересно.
Не се колебай да се включиш – срещата е само за записалите се, не се записва или излъчва!

Всички ние имаме няколко основни психологически нужди – от забелязване, зачитане и интимност. Когато се грижим за тези нужди, ние се чувстваме пълноценни и свързани с околните, като по този начин избягваме появата на рискови поведения.

Често хората с ограничен или никакъв опит със зависимости се затрудняват да разберат пристрастяването, причините за него и трудностите при преодоляването му. Затова е важно да бъдем запознати както с факторите, така и с въздействието, последиците и начините, по които бихме могли да помогнем на себе си или на близък.

Осведоменият избор винаги е по-безопасен от решенията, които взимаме сляпо и без знание.

В работилницата ще се запознаете с разликите между употреба, злоупотреба и зависимост, с основните групи психоактивни вещества – техните ефекти и рискове; ще направим разграничение на физическата и психологическата зависимост и ще разгледаме различните видове адикции.

В разговор между психолога Светлана Велкова и Росица Дреникова, ще разгледаме темата от различен ъгъл, който да ти бъде полезен и интересен. Ще можеш свободно да задаваш своите въпроси, ако имаш проблем или просто си любопитен.

Модератор на работилницата ще бъде Мария Гюровска.

Ако тази тема ти е интересна и искаш да научиш повече, запиши се като попълниш този формуляр.

Работилницата се провежда онлайн през платформата на Zoom. До няколко дни след попълването на формата за записване, ще получиш линк към срещата.

Светлана Велкова работи повече от 10 години като клиничен психолог в различни сфери – детско развитие, превенция на употребата на ПАВ и рехабилитация, групова работа с младежи и върхови преживявания. Участвала е в различни дългосрочни проекти и е водила различни обучителни семинари. В момента специализира и е в процес на сертификация в ТА (транзакционен анализ) като психотерапевт. Има докторска степен по Клинична психология с дисертация на тема:  Теоретични проблеми и експериментални подходи към изучаването на мистичните преживявания в психологията. В момента работи като училищен психолог в Американския колеж.

Росица Дреникова завършва Богословски факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. Известно време се занимава с преподаване на Вероучение. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

Мария Гюровска изучава Психология в Нов български университет и активно участва в дейностите и на Департамент „Когнитивна наука и Психология“ към НБУ. Има доброволчески опит в работа с деца и възрастни в неравностойно положение. Стажувала е в няколко детски градини, където е участвала в изследвания на детското и когнитивно развитие. Мария членува в неправителствена организация, посветена на гражданско обучение на ученици, както и развитие на интересите и способностите им.