Дата: 15.07.2021

Час: 16:00ч.

Темата за хранителните разстройства е на пръв поглед не толкова обсъждана и може би дори не се разглежда като достатъчно сериозен проблем. В действителност обаче тя е не само важна, но и такъв тип разстройства се срещат по-често, отколкото предполагаме. Тези въпроси не бива да бъдат игнорирани – познаването и разбирането им дава възможност да предпазим както нас самите, така и да бъдем в помощ на околните, тъй като хранителните нарушения са свързани пряко с нашето психическо и емоционално състояние. Добрата осведоменост би могла да ни помогне да разчетем собствените си хранителни навици, които често смятаме за нормални и естествени, но невинаги е така. Този месец ти предлагаме една много интересна среща, в която да се запознаеш с видовете хранителни разстройства, техните симптоми, причини и начините за справяне. И за да е още по-полезно, ще чуеш разказ от първо лице на човек, преминал през такова изпитание и успял да се справи с проблема. Ще говорим за т.нар. индекс на телесната маса – какво представлява, как се измерва и защо е важен, а също и как да се справяме с емоциите не през храненето. Чрез интересно упражнение, ще разбереш повече за осъзнатото хранене. И за да е още по-полезно, ще чуеш разказ от първо лице на човек, преминал през такова изпитание и успял да се справи с проблема.

В работилницата ще се включат:

Светлана Велкова – тя работи повече от 10 години като клиничен психолог в различни сфери – детско развитие, превенция на употребата на ПАВ и рехабилитация, групова работа с младежи и върхови преживявания. Участвала е в различни дългосрочни проекти и е водила различни обучителни семинари. В момента специализира и е в процес на сертификация в ТА (транзакционен анализ) като психотерапевт. Има докторска степен по Клинична психология с дисертация на тема:  Теоретични проблеми и експериментални подходи към изучаването на мистичните преживявания в психологията. В момента работи като училищен психолог в Американския колеж.

Специалният ни гост – Ива Тодорова. Родена е в София през 2001 година. Завършва руското посолско училище със златен медал и към момента учи архитектура. През 2017 година участва в „Гласът на България“, където стига до осминафиналите. След шоуто започва да работи със сестра си, Елена Тодорова, и заедно формират групата “IVA”.Дълбокият и уникален вокал на Ива, съчетан с нестандартните текстове и мекия тон на Елена, отвеждат публиката им в различни измерения на примамлив и атмосферен звук. “IVA” съчетава конвенционални структури с експериментални продукции. Ива Тодорова е участвала в осмия сезон на “Гласът на Русия”, където също достига до осминафиналите. През 2020 година “IVA” издава дебютния си албум “Beautiful Madness”, копродуциран от БНР.

Модератори ще бъдат:

Росица Дреникова – завършва Богословски факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. Известно време се занимава с преподаване на Вероучение. По-голямата част от трудовия й опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

Мария Гюровска – изучава Психология в Нов български университет и активно участва в дейностите и на Департамент „Когнитивна наука и Психология“ към НБУ. Има доброволчески опит в работа с деца и възрастни в неравностойно положение. Стажувала е в няколко детски градини, където е участвала в изследвания на детското и когнитивно развитие. Мария членува в неправителствена организация, посветена на гражданско обучение на ученици, както и развитие на интересите и способностите им.

Ако си на възраст между 14 и 19 години, тази тема ти е интересна и искаш да научиш повече, запиши се като попълниш нашата анкета: https://forms.gle/b6eLnizvsN8CSZdM6
Работилницата ще се проведе на 15.07.2021 (четвъртък), онлайн през платформата на Zoom. До няколко дни след попълването на формата за записване, ще получиш линк към срещата.

Не се колебай да се включиш – срещата е само за записалите се, не се записва или излъчва!