Много деца се занимават със спорт още от ранна възраст и продължават през юношеството или зрелостта. Един от най-важните аспекти на спортуването като дете е да се научим да побеждаваме и да губим. Докато децата може да предпочитат да се концентрират изцяло върху резултата от играта, за вас е важно е да ги научите на това, което наистина има значение – да се забавляват!

Ето няколко съвета към родителите как да научат децата си да се справят с победите и загубите.

1. Започнете, докато са малки

Децата, които започват да играят футбол на тригодишна възраст, се сблъскват с победите и загубите съвсем рано. Тъй като са много впечатлителни на тази възраст, трябва да им обясните стойността на спортуването, което надхвърля победите и загубите. За децата под 8 години спортуването е свързано преди всичко със социалното взаимодействие и забавлението, без значение какъв е резултатът в края на играта. Родителите и треньорите трябва да наблегнат на забавния аспект, за да облекчат напрежението от победата или загубата.

2. Давайте добър пример

Децата често търсят за съвет своите родители и други възрастни, за да се научат как да действат в определени ситуации. Когато спортувате или играете игри у дома, не позволявайте на децата ви да печелят през цялото време, за да могат да се научат как да се справят със загубата. Научете ги да поздравяват победителите, вместо да се ядосват или да си измислят извинения. В игрите на детето си демонстрирайте уважение към другия отбор и родителите, дори ако вие самият сте състезателна натура. Може да се наложи да положите усилия, за да запазите спокойствие, когато съдията отсъди в полза на другия отбор или треньорът говори грубо с детето ви.

3. Насърчавайте ги да дават най-доброто от себе си

Всички искаме нашите деца и тийнейджъри да се справят добре и да печелят игри. Въпреки това е важно да ги научите да празнуват победите, без да се хвалят. Когато вашето дете спечели, научете го да бъде скромен победител, да бъде спортсмен. Вместо да наблягате на факта, че детето ви е спечелило игра, похвалете личните му постижения и доброто му представяне.

4. Помогнете им да се учат от загубите

Насърчаването на детето ви да дава най-доброто от себе си ще му помогне да повиши самочувствието си, дори когато не спечели играта. Помогнете му да се научи да разпознава личните си постижения след всяка игра, без значение какъв е резултатът. Научете го, че стремежът да даде най-доброто от себе си и да се забавлява е много по-важно от резултата.

5. Намерете добър треньор

Треньорът на вашето дете е друг важен модел за подражание, който ще повлияе на възприятието му за победа и загуба. Преди да запишете детето си на който и да е спорт, опитайте се да разберете неговата философия за спортсменство. Трябва да се опитате да разберете целите на треньора за отбора – дали е насочен към победа или просто иска децата да се забавляват? Може дори да говорите с други родители, които вече участват в екипа.

6. Съобразете се с характера на детето си

Темпераментът на вашето дете или тийнейджър може значително да повлияе на начина, по който то/тя възприема ценностите и правилата на спортното майсторство. Ако детето ви е емоционално, научете го да се успокоява и да вижда положителната страна на нещата, когато се разстрои. Съвестното дете ще се стреми към съвършенство и затова е важно да му помогнете да си постави положителни цели, за да подобри уменията си. Агресивното дете ще излива разочарованието си върху други играчи, така че е важно да зададете ясни правила за поведение и да го запознаете с последствията, ако не ги спазва. Социалното дете трябва да бъде научено колко ценно е да си сътрудничи със своите съотборници и да разчита на тях.

 

Бренда Лорънс

Превод: Ралица Кръстева

Източник: doctorrishikof.com

Спортът – победа и загуба

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 1 =