26.05.2023 г.

Здравейте!

Аз съм на 16 години. Не знам как точно да опиша проблема си. Предполагам, че всичко е заради ниското ми самочувствие.

Работата е там, че изобщо нямам приятели. Никога не съм имала най-добра приятелка. Вярно, известно време бях по-близка с една съученичка, но никога не сме се доверявали кой знае колко една на друга. И винаги аз означавах много по-малко за нея, отколкото тя за мен. Скарахме се и не си говорихме половин година. Междувременно, след девети клас, тя отиде в друго училище и повече нито се чухме, нито се видяхме.

Сега не общувам с никого, цяло лято си седя вкъщи. Буквално излизах от вкъщи най-много пет пъти. Постоянно съм в интернет, но дори и тук не мога да намеря приятели. Винаги съм сама в училище, съучениците ми дори не ме забелязват, сякаш изобщо не съществувам. Знам много добре, че аз самата съм си виновна за това. На никого не му се общува с толкова скучен и глупав човек като мен. Но не мога да се променя. Дори не мисля за връзки с момчета, за мен това си е направо в сферата на фантастиката.

Разбирам, че  всичко, което написах, сигурно Ви изглежда като мрънкане на една малолетна глупачка. Но наистина имам нужда от помощ!

27.05.2023 г.

Здравей!

Това, което пишеш, в никакъв случай не е глупаво. Още повече, че много хора днес се сблъскват със същите проблеми като теб. Не си сама в това. Струва ми се, че най-големият проблем е, че ти самата не вярваш, че си достойна да имаш приятели. Затова дори в писмото си обръщаш голямо внимание на недостатъците си.

Това е грешка. Всеки човек е уникален, включително и ти. Имаш много ценни качества, помисли за тях, когато общуваш с връстниците си. Не ги крий. Може би именно добрите черти от характера ти и твоите интереси ще привлекат приятели към теб.

Опитай следното упражнение: напиши на лист онези качества, които според теб биха ти помогнали в общуването с други хора. Например: способността да разбираш околните, да погледнеш света през техните очи, искреността, желанието да отвориш вътрешния си свят за другите…, оставям на теб да продължиш списъка.

Не се отказвай толкова лесно от съучениците си. Опитай се да се огледаш около себе си, да промениш гледната си точка. Наистина ли няма нито един човек с подобни интереси на твоите?

Най-честата грешка на самотните хора е, че не забелязват хората около себе си. Ако сред съучениците ти няма никой, който да ти е интересен, виж в другите класове, може би там има момиче, което също като теб е много срамежливо и просто иска да намери приятелка. Но тук има и нещо много важно. Не чакай. Трябва да действаш. Няма защо да се страхуваш, защото именно страховете и ниското ти самочувствие до голяма степен са повлияли на отношенията ти с приятелката, за която споделяш. Ти самата всъщност не си била готова да положиш усилия за това приятелство и да се довериш, а в същото време си очаквала точно това от нея.

Предала си се предварително, мислейки, че тя не се интересува от теб, че приятелството ви няма да продължи дълго. За да получиш топлина, трябва да се научиш да я даваш. Ако имаш нужда от приятелство, тогава трябва да си първата, която ще направи крачката напред, към другите. В краен случай винаги има възможност приятелите да се появят малко по-късно. Например, може да отидеш в школа по танци, да спортуваш, да се запишеш в литературен клуб, където има много непознати момчета. Вие всички ще сте нови в тази група и ще бъде по-лесно да създадете приятелства. След като завършиш училище и отидеш в университет също ще имаш възможност да срещнеш нови хора. 

Не се отказвай. Ще успееш!

Анна Ермолаева,

Ръководител на сектор „Детски телефон на доверието“ при Центъра за управление на извънредни ситуации,

Московски държавен университет по психология и образование

Превод: Ралица Кръстева

Източник: childhelpline.ru

Re: Нямам никакви приятели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 4 =