Юношеството е преходен период от детството към зрелостта, етап на физически, когнитивни, емоционални и социални промени, които често водят до объркване. Тъй като това е време на себеоткриване, нормално е тийнейджърите да експериментират с приятелства, различни дейности, вещества и новооткритата си сексуалност. В търсене на своята идентичност и независимост, юношите често преминават границите, изправяйки се срещу родители, учители и всяка друга авторитетна фигура.

Това не ги прави лоши. Те са любопитни, забавни и при тях всичко се случва много интензивно! Те са в много уязвим етап от живота и се нуждаят от подкрепата, грижите и напътствията на възрастните.

За да помогнете на детето си (и на себе си) да преживее тийнейджърските години, трябва да имате силна връзка с него (в степен, в която участвате в живота му, но не сте негов най-добър приятел – то все още трябва да ви възприема като авторитет). Ефективната комуникация е в основата на силната връзка между вас и вашия тийнейджър.

Ето нашите пет кратки съвета за ефективна комуникация с тийнейджъри:

1. Бъдете добър слушател

Слушането е толкова важно, колкото и говоренето в процеса на комуникация. Слушайте внимателно това, което казва вашият тийнейджър, и се опитайте да разберете гледната му точка и чувствата му. Дори и да не сте съгласни с това, което казва, продължете да слушате и бъдете отворени към основното послание. Запазете мнението, възгледите и чувствата си за себе си, докато не дойде ваш ред да говорите – опитайте да устоите на желанието да го прекъснете.

2. Осъществявайте зрителен контакт

Контактът с очите е много важна форма на невербална комуникация. Когато установявате зрителен контакт, вие показвате интерес и това ще ви помогне да обърнете по-голямо внимание на думите на детето ви. Контактът с очите също ще ви предостави повече информация за това как се чувства то.

3. Бъдете настоятелни

След като сте изслушали вашия тийнейджър, е ваш ред да говорите. Бъдете открити, честни и подходете към разговора с уважение. Бъдете уверени в това, което искате да кажете (какво искате, от какво имате нужда или какво чувствате), без да бъдете нито агресивни, нито пасивни. Ако водите спор, избягвайте сарказма и не преувеличавайте (напр. „ти винаги…“, „ти никога…“) и не поставяйте етикети (напр. „ти си лъжец/мързелив/груб“).

4. Взимайте предвид тяхното мнение

Когато питате тийнейджърите за тяхното мнение, вие ги карате да се чувстват ценени и уважавани. Така ще им покажете, че тяхното мнение е важно и че ви е грижа за тях. Вместо да бъдете прекалено авторитарни, опитайте се да си сътрудничите с тях, за да намерите решение или компромис за конкретната ситуация.

5. Не изпращайте смесени сигнали

Бъдете сигурни в посланието, което искате да предадете. Бъдете ясни и не си противоречете. Много е важно вашата невербална комуникация да съответства на това, което казвате. И разбира се, дайте пример: ако говорите на вашия тийнейджър за важността на упражненията, защо вие сами не направите някои упражнения или, още по-добре, отидете да потичате заедно!

Добре, казахме пет съвета, но ето само още един важен съвет, за да оцелеете по време на тийнейджърските години на вашето дете:

6. Запазете спокойствие

Независимо какво споделя вашият тийнейджър, опитайте се да останете спокойни! Целта ви е да покажете на вашия тийнейджър, че може да споделя информация с вас, без да бъде съден. Колкото повече подкрепа му оказвате, толкова по-вероятно е детето да ви позволи да участвате в живота му.

Запомнете: отделяйте време всеки ден, за да подхранвате връзката си с вашия тийнейджър. Отидете на разходка, на кафе, изведете го на вечеря или отидете на някакъв курс заедно. Покажете интерес към това, което интересува самия него (музика, книги, спорт, неговите приятели…). Това ще ви даде възможност да създадете повече общи неща, за които да говорите, и да поддържате здрави отношения с вашето дете.

 

Източник: melbournechildpsychology.com.au

Как да говорите с вашия тийнейджър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − three =