Знаеш, че си върхът, знаеш, че и другите знаят колко си готин, но какво правиш, когато възхищението се превърне в ревност?

За повечето от вас неизбежно ще настъпи денят, когато ще осъзнаете, че някой от приятелите ви ревнува – независимо дали става дума за това кой сте, какво сте направили, или е свързано с нещо, което имате. И ще осъзнаете, че тази ревност разрушава приятелството ви.

Когато това се случи, може да ви се струва, че няма какво да направите, но добрата новина е, че има. Не позволявайте на ревността да развали отношенията ви. Ако се справите,  може да се върнете към нормалното общуване много по-рано, отколкото си мислите.

Поговорете с вашия приятел

Може да е трудно да попитате приятеля си какъв е проблемът, но ако искате да запазите приятелството си, ще трябва да направите точно това. Не ги питайте защо ви ревнуват (освен ако, разбира се, не искате да изглеждате напълно тщеславни), просто отделете малко време насаме с тях и им кажете, че усещате, че има нещо, което не е наред между вас. Ако откажат да отговорят, използвайте възможността да им обясните как се чувствате вие. Има шанс нещо от това, което споделите, да провокира вашия приятел да бъде честен с вас.

Заедно намерете решение

Когато разберете кое е това, което дразни вашия приятел, попитайте какво според него би подобрило ситуацията. Ако, например, той (тя) ви сподели, че вече не прекарва никакво време с вас, защото предпочитате компанията на новите си приятели от отбора по плуване, тогава може би бихте могли да го/я поканите да дойде с вас следващия път или просто да определите един ден от седмицата само за двама ви. Не забравяйте обаче, че каквото и решение да изберете, то трябва да бъде взаимен компромис. Не ограничавайте собствените си таланти или възможности просто защото вашият приятел е нещастен. Вместо това опитайте да го включите в новия си живот и вижте как ще се получи.

Бъдете търпеливи

Дори да се изправите пред ревността на приятеля си в цялата ѝ отблъскваща сила, вероятно ще се наложи да проявите търпение, докато той (тя) се справи със собствените си емоции. Дори и да сте в състояние да измислите компромис, който да ви помогне да върнете приятелството ви към това, което е било преди, не можете да се преборите с ревността на вашия приятел вместо него самия. Може да има дупки по този път и може да се наложи отново да поговорите с приятеля си. Ако го направите, не забравяйте да останете спокойни и да попитате какво не е наред. Ако се окаже, че проблемът е същият, припомнете на приятеля си, че вие сте направили компромис. Възможно е той (тя) да не е в състояние да види ясно това или наистина да не го е оценил достатъчно, а просто да е искал да се върнете изцяло при него. Ако случаят е такъв, тогава не можете да направите много по въпроса, освен да повторите предложението си да се срещнете с него или нея по средата на пътя на взаимния компромис.

Дори най-добрите приятелства могат да бъдат унищожени от ревността. Тази разрушителна емоция рядко е продуктивна и може да превърне най-добрите приятели в най-лошите врагове. Преди да предприемете драстични действия, поговорете с ревнивия си приятел, за да видите дали двамата заедно имате сили и желание да постигнете компромис. Ако нямате, бъдете готови да решите колко далече можете да стигнете, за да задържите приятеля си, и колко далече – не.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: teenissues.co.uk

Приятелство и ревност

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =