Тийнейджърските години са изпълнени с възходи и падения. Случват се много неща, с които младите хора трябва да се справят. Разграничаването на това, което е „нормално“ поведение и това, което не е, може да бъде трудно.

Всички се надяваме нашите тийнейджъри да развият стабилни приятелства и да се чувстват свързани със света около тях. Но ако детето ви прекарва много време само или не излиза, естествено е да се чудите дали трябва да се притеснявате. Тук разглеждам самотата и изолацията, как тя може да се отрази на младите хора, какви признаци да търсите и какво можете да направите, за да помогнете на детето си.

Сериозен проблем ли е самотата за децата и младите хора?

Когато мислим за самотата, често я свързваме с по-зрелите хора. Но проучване от 2018 г., направено сред 55 000 души, установява, че 4 от 10 души на възраст между 16 и 24 години се чувстват самотни „често“ или „много често“.

Неотдавнашно проучване сред повече от 2000 души на възраст от 12 до 18 години показва, че 12-годишните, които изпитват чувство на самота, са изложени на по-голям риск да завършат училище с по-ниски оценки, отколкото младите хора, които не се чувстват самотни. Резултатите също така показват, че без необходимата подкрепа самотата може да увеличи риска от развитие на други проблеми, включително с психичното здраве.

Детската благотворителна организация Childline също съобщава за увеличаване на броя на децата и тийнейджърите, които използват услугите им, за да споделят за чувството на самота и изолация, което изпитват. Между 2020 и 2021 г. в организацията са направени над 6000 консултативни сесии, свързани с проблеми със самотата. Причините тийнейджърите да се чувстват по този начин включват понижено настроение, тревожност и депресия. По-ранни съобщения от Childline показват, че тормозът и социалните медии също са сред причините децата да се чувстват самотни.

Социалните медии причина ли са тийнейджърите да се чувстват самотни?

Децата и младите хора растат в различен свят от този, в който са израснали родителите им. По-специално, достъпът до интернет играе голяма роля в живота на съвременните деца. Това може да включва гледане на телевизия, компютърни игри или използване на социалните медии.

Изчислено е, че времето пред екрана може да отнеме между 2 и 8 часа на ден. Интернет има голямо влияние върху това как децата ни взаимодействат с другите и света около тях. Това също е начин на свързване, който може да представлява позитивен опит за тийнейджърите, но има и притеснения за въздействието, което това може да има върху психическото им благополучие. Един от най-големите проблеми е, че младите хора се сравняват с другите, което може да доведе до чувство на изолация.

Какво още причинява чувство на самота при тийнейджърите?

Различни фактори, ситуации и обстоятелства могат да причинят чувство на самота и изолация, включително:

  • да се чувстват неразбрани или че не се вписват, дори и да имат семейство и приятели около себе си;
  • сравняване на собствените им способности с тези на другите;
  • промяна в психичното здраве;
  • тормоз;
  • дългосрочни здравословни проблеми или увреждания;
  • житейска промяна като преместване в друго училище, преместване от колеж в университет.

Как да разберете дали вашият тийнейджър е самотен?

Всички сме различни по отношение на това колко сме общителни и колко често обичаме да бъдем с други хора. И невинаги е лесно да се забележат ясни признаци на самота и изолация. Няколко неща, за които трябва да сте внимателни:

  • ниско самочувствие и загуба на увереност в себе си и собствените способности;
  • безпричинно чувство на тъга;
  • отдръпване от другите;
  • безпричинно чувство на гняв;
  • забележима промяна в поведението;
  • нежелание за любими или социални дейности;
  • употреба на алкохол и цигари.

Разговаряйте с вашия тийнейджър, дори да е трудно

Ако се притеснявате за поведението на вашия тийнейджър, може би е време да разговаряте с него.

Поемете водещата роля

От вас зависи като родител да покажете на детето си, че може да разчита на вас за подкрепа и че може да говори с вас. Някои деца или млади хора ще дойдат без задръжки при вас с проблемите си, но други може и да не го направят. Така че, ако смятате, че нещо не е наред, дайте им подкрепата, от която се нуждаят, за да се отпуснат и да споделят какво им тежи.

Запазете спокойствие

Може да е обезпокоително да чуете, че детето ви страда или е нещастно. Но е важно да се опитате да останете спокойни.

Създайте безопасно място

Помислете за време и място, където ще можете да водите разговор, без да бъдете прекъсвани, място, където вашето дете няма да се чувства неудобно. Това може да бъде навсякъде – на разходка или у дома – важното е да се чувствате комфортно. Също така имайте предвид, че вечерта може да не е най-доброто време от деня за разговор, в случай че вие и вашето дете сте уморени.

Как да започнете

Да започнете подобен разговор може да бъде трудно. Ако имате възможност, опитайте да го направите по естествен и непринуден начин. Например, ако гледате телевизия заедно, можете да използвате като отправна точка нещо подходящо, което се случва на екрана. Можете също така да поискате съвета им за проблем, с който се бори ваш приятел. Ако чувствате, че това е по-правилният начин, можете да кажете директно, но внимателно на детето си, че искате да говорите с него за нещо.

Дайте му почивка

Невинаги можете да предвидите как ще протече разговорът. Ако детето ви се държи отбранително, невъзприемчиво или отказва да говори, не настоявайте, но опитайте да разговаряте с него отново след няколко дни. Може детето ви само да дойде при вас след като е помислило по въпроса и се чувства готово да говори.

Как да слушате

Не забравяйте, че добрият разговор е двупосочен. Важно е да слушате вашия тийнейджър. Дайте му време да обмисли отговорите си, тъй като може да е притеснен или да му е трудно да говори за начина, по който се чувства. Когато му зададете въпрос, опитайте да го формулирате така, че да изисква повече от отговор с „да“ или „не“.

Насърчавайте вашия тийнейджър да ви задава въпроси и да споделя някои от вашите собствени преживявания, които могат да му помогнат да се увери, че го разбирате. Това може да ви помогне да му обясните, че чувството на самота не е свързано с това колко приятели има. Помогнете му да проумее, че това не е мярка за популярност, това е чувство и има начини да се чувства по-малко самотен.

Покажете му вашата подкрепа

Може да няма ясен начин или отговор, който да помогне на детето ви, но се уверете, че то знае, че го обичате и се грижите за него. Нека знае, че може да ви се довери и че винаги може да разчита на вас. Попитайте детето си дали има нещо, което можете да направите, за да му помогнете.

Как мога да помогна на самотния си тийнейджър?

Ако мислите, че вашият тийнейджър е самотен или той ви е споделил, че се чувства по този начин, това може да му помогне, защото ще знае, че не е сам в това преживяване.

Ето някои съвети за вашия тийнейджър, които може да му помогнат да се справи със самотата:

  • разсейвай се с дейности и хобита, на които се наслаждаваш;
  • опитай се да мислиш за нещо положително в живота си;
  • помисли внимателно какво те кара да се чувстваш самотен и ако има нещо, което можеш да промениш, това ще ти помогне да се почувстваш по-добре;
  • ако се чувстваш в състояние, включи се в музикална или драматична група, или спортен отбор;
  • не бъди суров със себе си;
  • не забравяй, че това, което виждаш в социалните медии, невинаги е истината;
  • ако се чувстваш самотен и изолиран, не се страхувай да споделиш с приятели или семейството си;
  • говори с някого, на когото имаш доверие, или се обади на линия за подкрепа.

Гленис Джаксън

Превод: Ралица Кръстева

Източник: bupa.co.uk

 

Самотни тийнейджъри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 18 =