Напълно възможно е да преодолеем чувството за вина, дори да живеем с него от дълго време. В най-общи линии да изпитваме вина означава да съжаляваме или да се чувстваме отговорни за наши мисли, думи или действия. Това може да се случи, когато усетим, че сме наранили някого, смятаме, че сме направили грешка или сме нарушили личния си морален кодекс. Чувството за вина може да бъде положителна емоция в някои случаи и може дори да ни помогне да се поучим от грешките си. Но е възможно да се чувстваме виновни за ситуации, за които ние самите мислим, че са по наша вина или дори за инциденти, за които изобщо не сме отговорни. Освен това някои хора могат да използват тактики да провокират у другите чувство на вина, за да ги манипулират да направят неща, с които те самите предпочитат да не се занимават. Независимо дали става въпрос за неуместна вина, действителна вина или вина, породена от някой друг, има ефективни начини да се справим с нея и да я преодолеем – дори ако сме я носили дълго време.

Какъв е коренът на вината?

Проучване от 2018 г. показва, че вината е придобита социална емоция, която може да играе роля в успешното взаимодействие и сътрудничество в дадена общност или група. Когато чувството за вина е налице, това може да е знак, който ви сигнализира да погледнете по-отблизо конкретни ситуации или поведение. Може също така да ви помогне да поправите грешки, които сте допуснали. Вината може да възникне и от ненужно поета от вас, а не действителна отговорност за определено събитие или ситуация.

Какво е токсична вина?

Токсичната вина е чувство, което не ви мотивира да направите положителни промени. Проучване на Trusted Source от 2018 г. разкрива, че чувството за вина може да надхвърли конкретната ситуация и да се превърне в цялостно усещане по отношение на собственото ви „аз“. Това означава, че в крайна сметка може да се случи така, че да чувствате отрицателни емоции спрямо себе си като личност, вместо просто да изпитвате угризения за поведението си. В допълнение, токсичната вина може да е резултат от това, че не знаете как ефективно да управлявате чувството за вина и отговорността, с която други хора могат да ви натоварят. Ако често установявате, че позволявате на чувството за вина да ръководи избора или поведението ви, вие вероятно изпитвате токсична вина.

Мога ли да спра да се чувствам виновен?

Чувството за вина може да бъде сериозен емоционален проблем и да е трудно да се справите с него. Да се определи откъде идва също може да бъде предизвикателство. Все пак е възможно да преодолеете чувството за вина, независимо колко дълго време го изпитвате. Да се научим да управляваме вината започва с идентифицирането на нейния източник. Някои въпроси, които можете да си зададете, за да разберете корена на вашата вина, включват:

Какво се случи, за да предизвика това чувство за вина?

За кой конкретен аспект от ситуацията се чувствам виновен?

Наистина ли направих нещо нередно или просто приемам, че съм направил нещо нередно?

Някой друг ли ме кара да се чувствам виновен?

Моя отговорност ли е да поправя ситуацията?

Може ли това да помогне?

Отговорите на тези въпроси могат да ви помогнат да разберете откъде идва чувството за вина и да потърсите най-добрия начин да го управлявате. Но имайте предвид, че вината може да бъде свързана и с психични състояния като депресия, посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Ако имате затруднения с управлението на чувството за вина, може да е полезно да поговорите със специалист по психично здраве.

След като разберете защо изпитвате чувство за вина, следващата стъпка е да разберете как да го управлявате. Обмислете някои от тези стратегии:

Признайте, че съществува

Понякога вината може да остане скрита под други симптоми като тревожност или безсъние. Това може да ви затрудни да определите какво наистина ви притеснява. Идентифицирането дали вината е основната причина за тези предизвикателства може да изясни ситуацията и да ви помогне да разберете следващите стъпки, които трябва да предприемете.

Елиминирайте негативния вътрешен монолог

Въпреки че чувството за вина може да ви провокира да предприемете действия в положителна посока, то може също така да ви накара да направите връзка между поведението си и това кой сте изобщо като личност. Това може да доведе до неточна самооценка и негативни мисли като: „Аз съм лош човек“. Опитайте се да запомните, че въпреки че поведението ви може да не е идеално, то не определя кой сте.

Разберете дали наистина има причина да се чувствате виновни

Чувството за вина понякога може да е неоправдано, защото другият човек вече е забравил за ситуацията или ви е простил. Така че, помислете дали да не го попитате как наистина се чувства. С изненада може да разберете, че дълго време сте страдали от чувство за вина без причина.

Помнете това, което правите

Когато се чувствате виновни, може да ви е трудно да си спомните всички положителни неща, които правите. Обмислете идеята да направите списък на ситуациите, в които сте проявили доброта към другите. Може да откриете, че броят на положителните действия в списъка далеч надхвърля всички предполагаеми прегрешения.

Осъзнайте, че не е грешно да имате нужди

Чувството за вина често се корени в притеснения, че сте егоисти. Въпреки това е полезно да запомните, че никой не може да бъде всичко за всички през цялото време. Вие също имате нужди и те са също толкова валидни, колкото нуждите на другите.

Установете граници

Вината може да е резултат от неясни граници. Например, може да се чувствате виновни, когато се опитвате да споделите вашите нужди на другите, или може да почувствате угризения, когато не правите това, което другите искат. Установяването на здравословни граници включва изясняване на вашите очаквания. Това установява какво поведение ще приемете от другите и какво поведение другите могат да очакват от вас. Наличието на тези граници може да помогне да предотвратите чувството за вина, когато работите с други хора.

Компенсиране

Понякога наличието на вина може да е проява на необходимостта ви да се извините за поведението си – призив за действие, така да се каже. След като го направите, чувството на разкаяние често избледнява. Ако вече не можете да се извините на някого (ако човекът например е починал), можете да напишете писмо, за да споделите това, което не сте могли да кажете в точния момент. 

Разберете какво можете да контролирате

Може да е от полза да изследвате източника на вината и да определите кои аспекти можете да управлявате. Да предположим например, че се чувствате отговорни за нещо, което се е случило преди години. Може да е по-полезно в този момент да се съсредоточите върху това, което можете да направите сега, за да промените ситуацията. Ако нищо не може да я промени, имайте предвид, че да продължавате да изпитвате вина със сигурност няма да доведе до промяната, която търсите. Опитайте се да проявите малко състрадание към себе си. Не забравяйте, че някои неща не е възможно да бъдат променени и това е част от живота.

Обърнете внимание на всякакви предизвикателства за психичното ви здраве

Ако проблеми с психичното здраве или травма от миналото играят роля за чувството ви за вина, може би е добра идея да поговорите със специалист. Той може да работи с вас, за да идентифицира области, при които се нуждаете от помощ, и да предложи стратегии за справяне с чувството ви за вина.

Признайте, че съвършенството не съществува

Ако се придържате към висок стандарт и дори най-малкото нарушение ви кара да изпитвате вина, може да е полезно да си напомните, че никой не е съвършен. Всички правим грешки. Това, че допускате грешки, не означава, че сте лош човек. Означава само, че се учите и растете, докато вървите по пътя на живота – точно както всички останали.

Да обобщим

Освобождаването от чувството за вина може да изисква саморефлексия, за да определите откъде идва конкретното угризение и защо го изпитвате. Също така е необходимо да разберете дали изпитвате неуместна вина, токсична вина или съжаление за грешка, която действително сте допуснали. Независимо дали вината ви е оправдана или се основава на въображаема отговорност, помнете, че сте хора и всички правим грешки. Опитайте се да признаете чувствата си, да поправите грешките, ако е необходимо, и след това си простете. Ако имате нужда от помощ да се освободите от постоянното чувство за вина, помислете дали да не се свържете със специалист по психично здраве.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: psychcentral.com

 

Виновен ли съм?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 2 =