Да изградиш правилна самооценка, да се приемаш и обичаш, да имаш реалистични очаквания за себе си. Това са част от щрихите, обрисуващи един уверен човек със здравословна доза самочувствие. Как обаче да постигнем това, особено в стихийния период на юношеството? Изпълнени със съмнения, носещи върху си различни етикети и травми от детството, тийнейджърите са изправени пред важна борба със себе си и избора как да се възприемат.

Поредната среща от цикъла мотивационни работилници ИМА ЗАЩО бе посветена именно на умението да се приемаме и харесваме. Модератор на събитието „Аз се харесвам“ бе Мария Гюровска – бакалавър по психология към Нов български университет, активен участник в дейностите и на Департамент „Когнитивна наука и Психология“ към НБУ. В момента учи магистратура в специалност „Когнитивна невронаука“ в Università di Trento, Италия. Бивш президент на младежка организация, посветена на студентски обмен в рамките на Европейската общност. Работила е в сферата на човешки ресурси и е била доброволец в болнично заведение с фокус върху детското когнитивно развитие. Има доброволчески опит в работа с деца и възрастни в неравностойно положение. Стажувала е в няколко детски градини, където е участвала в изследвания на детското и когнитивно развитие.

По време на работилницата, Алекс, Матей, София, Преслава, Мая, Невена и Борис обсъждаха какво е самочувствието и защо е важно за всеки от нас. Младите хора се обединиха около мнението, че няма универсално решение за това как да приемеш себе си и да изградиш силно вътрешно аз, което да не се влияе от мнението на останалите.

В резултат на проведения разговор, участниците направиха следните изводи, които споделят и с връстниците си:

Всеки човек преодолява по различен начин проблемите със самочувствието.
Има хора, които нямат самоинициатива и на тях трябва да им се помогне.
Трудно е да направиш крачка към решителна промяна, но никой, освен теб, не може да я направи.
Трябва да се говори за това – да се търси съвет и подкрепа, когато осъзнаеш, че комплексите ти пречат.
Трябва да се научиш да се обичаш.

Вижте повече във видеото:

Текст: Зарина Василева

Мотивационни работилници ИМА ЗАЩО. Колко е важно да кажеш „Аз се харесвам“: ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 2 =