Нормално е да се чувстваме тъжни, отчаяни и загубили посока понякога. Това са напълно човешки емоции, живеем в сложни времена, животът ни поднася сериозни предизвикателства и е естествено да има реакция от наша страна.

Причина за тъгата може да бъде спор с родител или приятел, раздяла, лоша оценка, слабо представяне на някое контролно, спортно състезание или олимпиада. Понякога можем да се сблъскаме със смъртта на близък човек, и да изпитаме и особен вид тъга  – скръб.

Тези емоции, както споменахме, са напълно естествени и човешките същества изграждат механизми за справяне с тях – с подходящата грижа и след като мине достатъчно време. За съжаление не всички хора съумяват да се справят удачно с подобни емоции. Хората, страдащи от депресия, изпитват нещо повече от това понякога да се чувстват тъжни или разочаровани. Депресията е сериозно състояние, психично разстройство, което включва тъга, силно обезкуражаване, отчаяние, безнадеждност, и може да трае седмици, месеци, дори години. При депресията са засегнати не само емоциите, но и начина на мислене на болния. При това заболяване човек губи способността да забелязва и да се наслаждава на хубавите неща в живота. Депресията пресушава енергията на човека, болният губи мотивация, спира да се фокусира върху дейностите, които обичайно го радват, страни от нормалните си занимания.

Признаци на депресия

Депресията има своите характерни признаци. Хората, страдащи от депресия може да проявят следните симптоми:

  • Негативни чувства и лошо настроение. Страдащите от депресия много често се чувстват обезкуражени, необичайно тъжни, победени от живота. Това създава в тях усещане за безпомощност и дори вина. Чувстват се отхвърлени, ненужни и самотни. Това може да направи някои депресирани хора нервни, дори ядосани.
  • Отрицателно мислене. Хората с депресия често навлизат в омагьосан кръг от негативни мисли и не могат да излязат от него. Това им пречи да се съсредоточат върху техните същински проблеми. Представят си ситуации, които се развиват по много неприятен начин. Така започват да вярват, че проблемите им не могат да бъдат решени и стигат до извода, че нищо няма значение. Негативните мисли може да бъдат насочени и към самите болни. Те често са изключително самокритични, чувстват се ненужни и сякаш не заслужават да бъдат обичани и ценени, макар това изобщо да не е вярно. Подобни мисли могат да подбудят идеи за самонараняване. Отрицателните мисли блокират способността на болните да гледат трезво на проблемите си и да осъзнаят, че те са нещо временно.
  • Малко енергия и липса на мотивация. Хората с депресия често може да изпитват тежка умора, която да се прояви като забавени движения или просто да им отнема повече време да извършат обичайни действия. За тях всяко нещо изисква повече усилия.
  • Лоша концентрация. Хората с депресия може да имат проблеми с концентрацията. Това може да направи изключително трудни ежедневните задачи, като писане на домашни, внимаване в час, активно участие в разговори, помнене на уроци и други важни неща.
  • Телесни проблеми. Някои хора с депресия имат стомашни проблеми, загуба на апетит, може да имат промени в теглото, главоболия, трудно да заспиват, и други.
  • Оттегляне от социалната среда. Хората с депресия понякога странят от приятелите и семейството си, както и от различни занимания, които преди са им доставяли удоволствие. Подобно оттегляне обаче има негативен ефект върху всички останали симптоми – те може да се чувстват още по-самотни, като по този начин засилват отрицателните мисли.

Депресията може да остане незабелязана

 Хората с депресия понякога може и да не осъзнават, че страдат от психично заболяване. Важно умение, което при хората с депресия не функционира добре, е критичното мислене. Всеки от нас се отнася критично към действията си, оценява и анализира какво изпитва. При хората с депресия „себекритикуването“ е силно зизявено, те често мислят за себе си като за провалени личности: лош ученик съм, постоянно се отказвам, мързелив съм, лош син/дъщеря съм. Тези мисли, особено ако са постоянни, са много мъчителни.

Депресията влияе на начина, по който болният се държи. На нас може да ни се сторят груби, раздразнителни или лениви, а на практика те са просто болни и трудно се справят с негативните си мисли. Понякога може да са гневни, конфликтни и заядливи. Това може да ни накара да страним от тях, но те наистина страдат от проблем, заради който пропускат съществена част от живота си, имат ниски нива на мотивация, енергия и желание за всякакви занимания. Това може да доведе до себенараняване, а понякога и дори до по-тежки симптоми, нито един от които не е за подценяване.

Важно е депресията да бъде разпозната, защото това ще помогне тя да бъде лекувана и един живот да бъде спасен и подобрен.

Как да помогнем на човек с депресия?

Депресията се повлиява много благоприятно, ако на болния се обърне внимание и се полагат грижи. Но ако бъде игнорирана и не се предприемат действия за нейното решаване, тя се влошава значително. Затова не трябва да се чака – болните трябва възможно най-бързо да потърсят помощ. Заболяването няма как да изчезне само, трябва да се положат усилия и да се потърсят специалисти, които могат да подпомогнат процеса по справяне с проблема. Един страдащ от депресия може да се обърне към доверен родител или учител, които да го насочат и да му помогнат. Следните действия може да бъдат полезни, ако имате съмнения, че страдате от депресия:

  • Мединцински преглед. Един лекар и специалист може да провери дали причината за симптомите, които изпитвате, не се крие в нещо друго. Например, при хипертиреодизъм, който представлява заболяване на щитовидната жлеза, симптомите може да включват депресивно настроение, липса на енергия и умора. Някои видове грип също може да причинят умора.
  • Разговор с терапевт. В рамките на един разговор може да осъзнаем и да разберем емоциите, които изпитваме, да изразим всичко, което ни тревожи, да изградим увереност да говорим за проблемите си и да ги решаваме смело, да се борим с отрицателните мисли, които ни спохождат, както и да повишим самооценката си, да се приемем такива, каквито сме и да изпитваме щастие. Терапията е един добър начин да получим обективна гледна точка от професионалист, който да следи състоянието ни. Терапевтът може да ни пренасочи и към психиатър за предписване на медикаменти, които да подпомогнат лечението ни.
  • Медитация. Това е метод за дълбочинно осъзнаване на реалността, успокояване и овладяване на негативните мисли.
  • Спорт и добро хранене. Раздвижването може благоприятно да повлияе мозъчните процеси, което от своя страна да подпомогне състоянието на един болен от депресия. Доброто хранене, от своя страна, осигурява пълноценно спортуване и нормално ежедневно функциониране.

Помощ и подкрепа

Не е срамно да помолим родител или друг възрастен за помощ. Те наистина могат да ни насочат в правилната посока. Как приятелите и близките ни да ни помогнат:

  • Да разговаряме, да усещаме, че сме подкрепени
  • Да ни бъде напомняно, че нещата ще се оправят, че всеки има щастливи и тъжни моменти
  • Да ни помогнат да видим, че в живота ни наистина има хубави неща, дори понякога да изглеждат незабележими
  • Да ни правят компания, да ни помогнат да преоткрием нещата, които ни доставят удоволствие
  • Да ни дават поводи да се усмихваме.

Как сами да си помогнем

Винаги е добре да се обърнем към хората около нас, но е добре и сами да търсим решение на проблема си. Това може да окаже много благоприятен ефект върху заболяването. Подобни действия може да включват: достатъчно сън, здравословно хранене и прием на достатъчно течности, да обърнем внимание на положителните неща в живота и да генерираме положителни емоции по най-различни начини. Надежда винаги има. Само трябва да си позволим да я изпитаме.

Разлика между тъга и депресия
Отбелязана с:            

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen − 14 =