Да бъдем добри едни с други е най-сигурният начин, по който да направим нашите училища и общности по-безопасни и по-щастливи за всички. Но какво се случва, ако в училище, вместо доброта, видиш насилие и тормоз или разбереш, че някой, когото познаваш, е подложен на такива?

Намесваш ли се?

Обаждаш се за помощ?

Обръщаш се и отминаваш?

Много от нас имат желание да помогнат, когато видят някой друг в беда. Но да знаеш какво да направиш, когато разбереш, че някой е подложен на насилие или тормоз, невинаги е лесно. Изготвихме тези съвети, за да ти помогнем с идеи как да действаш.

 

СЪВЕТИ ЗА ПОДАВАНЕ НА СИГНАЛ ЗА НАСИЛИЕ И ТОРМОЗ В УЧИЛИЩЕ

 

1. Разбери каква е процедурата за подаване на сигнал в твоето училище

След като се запознаеш с официалната процедура за подаване на сигнал за насилие или тормоз, разработена в твоето училище, ще знаеш веднага какво да направиш, ако се случи нещо. Ако няма такава процедура, или ако смяташ, че тя може да бъде подобрена, обедини се с други ученици, за да ангажираш училищното ръководство. За целта можеш да погледнеш Механизма за противодействие на тормоза и насилието в училище, достъпен на интернет страницата на Министерството на образованието и науката и ТУК.

Полезно е също да знаеш с какви други ресурси разполагаш в училище – например училищния психолог или учители, на които имаш доверие. Заедно можете да постигнете голяма и важна положителна промяна.

2. Обръщайте внимание на случващото се около теб

Ако забележиш, че приятел или съученик се държи по-различно от обикновено и подозираш, че може да е пострадал от насилие или тормоз, опитай се деликатно да поговориш с него. Кажи му, че си забелязал, че изглежда му е тежко и че независимо каква е причината, е важно да знае, че има хора, които са в състояние да му помогнат. Ако той/тя не изглежда склонен да сподели с теб, не го/я притискай, а му/й предложи да поговори с възрастен, на когото има доверие или да се обади на телефонна линия за помощ. Ето и няколко варианта за това: обаждане безплатно и анонимно на Националната линия за деца: 116 111, която е под управлението на Държавната агенция за закрила на детето; друг вариант за консултация или съобщаване за проблем е чат-модулът на Центъра за безопасен интернет на онлайн адрес www.safenet.bg, или на телефон 124 123 – отново анонимно и безплатно.

3. Помисли внимателно, преди да се намесиш пряко

В зависимост от ситуацията, ако се намесиш пряко в акт на насилие или тормоз, можеш да застрашиш своята безопасност или да поставиш пострадалия в по-голям риск. Ако видиш, че някой е нападнат или е в сериозна беда, веднага се обади за помощ на възрастен. В някои случаи може да е необходимо дори да се обадиш на органите на реда (като полиция, например през спешен номер 112).

4. Не изчаквай излишно!

Ако познаваш процедурата за подаване на сигнал в твоето училище и пострадаш лично или станеш свидетел на насилие или тормоз, веднага подай сигнал. Колкото по-дълго чакаш, толкова повече може да се влоши ситуацията. Ако се притесняваш за анонимността на процедурата за подаване на сигнал, може да напишеш бележка и да я оставиш на място, където ще я намери учител, на когото имаш доверие, или да я предадеш на друг член на училищното ръководство. Ако няма формална процедура за подаване на сигнал, разкажи на възрастен, на когото имаш доверие, и той/тя може да те посъветва какво да направиш.

Какво да направиш, ако някой се страхува да подаде сигнал за насилие или тормоз?

Ако приятел или съученик е пострадал от насилие или тормоз, но ти казва, че не иска да подава сигнал за това, което се е случило, трябва да говориш с възрастен, на когото имаш доверие, за да може той/тя да те посъветва какво да направиш. В много държави по света, вкл. в България, законите изискват да се подаде сигнал до органите на реда или тези по закрила на детето, ако става въпрос за системни или тежки форми на насилие или тормоз.

5. Спри насилието преди още да се е случило!

Можеш да станеш застъпник за по-сигурна училищна среда и има много начини за това:

  • Прочети за вдъхновение Младежкия манифест #ДаСпремНасилието , който обедини милиони ученици по света в търсене на практични решения за изграждане на сигурна училищна среда;
  • Прочети и се включи в „Младежките дебати“ в България, за да станеш част от положителната промяна за всяко дете;
  • Виж идеите и проведете във вашия клас „Най-големият урок в света“, за да се променят нещата към по-добро:

:: Безопасна учебна среда – урок за деца от 8 до 11 години

:: Безопасна учебна среда – урок за деца от 11 до 14 години

:: Безопасна учебна среда – урок за деца над 14 години

  • Научи повече за онлайн безопасността тук.

Следвай тези основни принципи и ти гарантираме, че всичко ще е наред:

Активно заявявай мнението си.

Не оставяй нещата да останат незабелязани.

Застъпвай се за жертвите без колебание.

Децата младежите имат право да бъдат в безопасност.

Заедно можем да спрем насилието в училище!

 

Източник: https://www.unicef.org/bulgaria

Как да подадем сигнал за насилие и тормоз в училище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 8 =