Образът на тялото е концепция, която се отнася до възприятията, чувствата и мислите на хората по отношение на техните тела. Когато човек приеме за норма определен идеал за красота, той може да сравнява тялото си с него и да развие неудовлетвореност, защото този идеал често е невъзможен за постигане. При подрастващите подобно неудовлетворение от собственото тяло може да доведе до няколко сериозни проблема, включително ниско самочувствие, депресия, емоционален дисбаланс и създаване на неправилни и дори вредни навици на хранене. Всичко това може да стане причина в юношеска възраст да се развие хранително разстройство. В тази статия ще научите за различните хранителни разстройства, които един тийнейджър може да развие и как ранното лечение може да помогне на детето да се справи с проблема.

Какво представлява хранителното разстройство?

Хранителното разстройство е сериозно психично заболяване, което обикновено се развива по време на юношеството или в младежка възраст. Когато става въпрос за хранителни разстройства при юноши, като анорексия нервоза, булимия нервоза, компулсивно разстройство, склонност към преяждане, разстройство с ограничаване на приема на храна и други хранителни разстройства, ранната намеса е ключова. Навременната интервенция при хранителните разстройства – скоро след тяхното разпознаване, може да улесни по-ефективното лечение и възстановяване. Съответно, ранната намеса също така увеличава шансовете децата, юношите и възрастните, страдащи от хранителни разстройства, да постигнат дългосрочно възстановяване.

Видове хранителни разстройства

Anorexia nervosa или анорексия, е хранително разстройство, при което човекът се страхува изключително много от напълняване и има нереално възприятие за тялото си. Човек с анорексия маниакално следи броя на калориите и видовете храни, които приема. Страдащите от анорексия може да изпитват трудности при поддържането на нормално тегло поради редицата ограничения, които поставят в храненето си, което от своя страна може да доведе до сериозни медицински последици като нередовен менструален цикъл или загуба на менструация при жените, загуба на мускулна маса и недостиг на важни хранителни вещества. Хората с анорексия са склонни да избягват храна, натрапчиво да изпълняват физически упражнения, да преяждат и да се прочистват чрез повръщане или използване на лаксативи. Анорексията може да засегне всеки по всяко време, независимо от неговата възраст, полова идентичност, раса или етническа принадлежност.

Хората с анорексия ограничават приема на калории, което нерядко води до значително намаляване на телесното тегло, макар че това невинаги е така. Често се наблюдава силен страх от увеличаване на теглото, както и поведение, посредством което се пречи на наддаването на тегло и увеличаването на телесни мазнини.

Bulimia nervosa или булимия е тежко и потенциално животозастрашаващо хранително разстройство. Страдащият от булимия изяжда големи количества храна за кратък период от време и след това незабавно се прочиства от храната, за да избегне напълняване, обикновено чрез принудително повръщане. Други методи включват прекомерни физически упражнения и употреба на лаксативи и диуретици. Съществува и по-рядко срещаната непрочистваща форма на булимия, при която човекът избягва напълно храната, а заниманията с физически упражнения стигат до крайности. Често хората, страдащи от булимия, преяждат и се прочистват, криейки се. Поради това те могат да се борят с булимия за продължителен период от време, преди някой изобщо да заподозре нещо, което често превръща ранната диагностика в предизвикателство и това прави заболяването толкова опасно. Когато симптомите и физическите признаци започнат да се проявяват, вече може да е наложителна спешна медицинска помощ. В най-добрия случай може да се увеличи времето за лечение на състоянието с хранителна рехабилитация и други форми на терапия, тъй като моделът на булимично поведение се е развивал за по-дълъг период .

Освен че се опитват да контролират теглото си, хората, които страдат от булимия, често стават подвластни на това поведение като начин да се справят с трудна ситуация или промени в житейския път. Актът на преяждане и прочистване им предоставя усещането за контрол. Булимията може също да е резултат от ниско самочувствие или изкривена представа за собственото тяло, ако човек е обект на тормоз и насилие, ако упражнява професия или извършва други дейности, при които външният вид или начинът, по който се представяме пред останалите, е от изключително значение, както е например в шоубизнеса или в спорта.

Причини за хранителни разстройства в юношеска възраст

Подрастващите могат да развият хранително разстройство поради различни причини или комбинация от множество фактори. Децата с хранително разстройство е по-вероятно да произхождат от семейства с история на хранителни разстройства, различни физически заболявания и психични разстройства (включително употреба на забранени вещества или афективни разстройства).

Тийнейджърите може да развият хранително разстройство поради следните причини:

  • Ниско самочувствие;

  • Изкривена представа за собственото тяло;

  • Генетична предразположеност;

  • Травма;

  • Обществен натиск и тормоз;

  • Злоупотреба.

Тези катализатори не се ограничават до подрастващите. Хора от всяка възраст могат да бъдат изложени на травма или да развият ниско самочувствие. Това може да доведе до множество психични разстройства, които включват, но не се ограничават до хранителното разстройство.

Признаци за хранителни разстройства при тийнейджърите

Хранителните разстройства могат да засегнат всеки човек и не се ограничават до полова идентичност, етническа принадлежност или сексуални предпочитания, въпреки че обикновено са най-чести при тийнейджърките. Ако забележите някое от следните признаци при вашето дете, тогава то може да страда от хранително разстройство или да е в начален стадий на такова:

  • Мания по формата и теглото на тялото;

  • Белези по пръстите (от самопредизвикано повръщане);

  • Депресия и/или тревожност;

  • Необичайни хранителни навици или ритуали, като например приемане само на определени храни;

  • Склонност към преяждане;

  • Прочистване след хранене (повръщане или използване на лаксативи);

  • Прекомерни физически упражнения или гладуване в опити за отслабване;

  • Тайно хранене;

  • Обсесия, страх от или избягване на храна;

  • Броене на калории.

Страхът от храна може да бъде един от първите признаци, които е възможно да бъдат забелязани при дете, което вероятно развива хранително разстройство, по-специално анорексия и булимия, въпреки че е възможно да се развият и други психични разстройства като избягващо/ограничаващо нарушение на приема на храна.

Децата, които се страхуват да ядат храни с високо съдържание на мазнини, може да научат, че е възможно да контролират своята тревожност като просто напълно избягват тези видове храни. Този процес е известен като „негативно укрепване“*.

Хората се нуждаят от храна, за да оцелеят и да мислят адекватно. Тези, които не приемат необходимия брой калории всеки ден, могат да променят мисловните си модели в неправилна посока. Това се дължи на факта, че клетките, от които се нуждаят, за да произвеждат енергия, гладуват, което може да доведе до промени в химията на човешкия мозък. Тези промени могат или да създадат, или да допринесат за хранителни фобии и неспособност за ясно мислене, особено по отношение на възприятието на човек за собственото му тяло.

Лечение на хранителни разстройства при тийнейджъри

Нелекуваните хранителни разстройства често са комплексни заболявания, които могат да доведат до сериозни последици за детето, докато расте и съзрява, включително медицински усложнения. В много случаи хранителните разстройства се влошават, преди да се подобрят. Повечето юноши с хранителни разстройства се нуждаят от лечение от професионалисти. В някои случаи цялостен екип от специалисти би бил най-ефективен. В допълнение към подкрепата, оказвана от семейството на детето, следните специалисти също могат да консултират лечението на хранително разстройство:

  • Лекар;

  • Психолог или психиатър;

  • Диетолог;

  • Физиотерапевт.

На детето първо трябва да се помогне да достигне здравословно тегло, преди да възникне риск да се развият медицински усложнения (или преди медицинските усложнения да се влошат). Това може да изисква помощта на лекар, тъй като промените в метаболизма или медицинските усложнения не са лесни за преодоляване без професионална помощ. По същия начин лекарят може да наблюдава органите и костите на детето за признаци на увреждане и при необходимост да лекува детето по съответния начин. Психолог или психиатър може да предостави на детето стратегии за развиване на здравословни механизми за справяне със заболяването, предназначени да се борят с негативното поведение, изкривените мисловни процеси и всички потенциални стимули, които може да са първопричина за хранителното разстройство. Често се разчита на когнитивно-поведенческа терапия, тъй като този тип терапия помага на пациентите да разпознаят негативните модели на мислене и да развият положителни механизми за справяне.

Що се отнася до лечението, децата се възстановяват по-бързо, когато семействата им участват в процеса, така че семейната терапия може да бъде изключително полезна. Дете със семейство, което също се запознава със стратегии за справяне и научава как да ги затвърди у дома, може да насърчи детето да продължи да търси лечение. Това му осигурява по-добро самочувствие и самооценка, докато то се чувства ценено и подкрепяно по пътя си към постигане на дългосрочно възстановяване.

Затлъстяване и хранителни разстройства

Детското затлъстяване със сигурност е проблем в световен мащаб и е важно да му нужното обърнем внимание, за да подобрим здравето на децата. От друга страна, в определени отношения, поставянето на детското затлъстяване в светлината на прожекторите може да има обратен ефект върху детето до точката, в която то да развие лоша представа за себе си и неправилна връзка с храната – и двете в крайна сметка могат да доведат до хранително разстройство. Натискът, който затлъстяването оказва върху детето, е значително по-голям, отколкото ако детето е с нормално тегло. Например, тормозът често е по-голям към дете с наднормено тегло и може да има значително отрицателно въздействие върху все още развиващата се представа за тялото и самочувствието му. Добавете тормоза към обществения натиск, който се оказва върху децата чрез социалните медии, телевизията и списанията, и е лесно да разберете как дете, което все още развива представата за тялото си, може да бъде подтикнато да вярва, че никога няма да е достатъчно слабо, за да бъде прието от своите връстници. Това може да доведе до хранително разстройство и е възможно детето да се стреми да направи всичко необходимо, за да постигне „приемливо“ тегло, което не е подходящо за неговите пропорции.

Статистика на хранителните разстройства при юноши

Хранителните разстройства засягат милиони тийнейджъри и млади хора, а броят на децата и юношите, които са диагностицирани с хранително разстройство, нараства. Поради сериозните медицински усложнения, които могат да възникнат като следствие от хранително разстройство, от решаващо значение е състоянието да се диагностицира и лекува, веднага щом се осъзнае. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-вероятно е човекът да получи подходящо лечение и да се възстанови напълно.

Детската болница „Джон Хопкинс“ в Балтимор, САЩ, публикува следните статистически данни относно разпространението на хранителните разстройства при подрастващите:

  • 95 процента от хората, които страдат от хранително разстройство, са на възраст между 12 и 25 г.;

  • От всички психични заболявания, хранителните разстройства са с най-висок риск от смърт;

  • Хранителните разстройства засягат всички раси, всички полове и всяка етническа група.

Може би най-обезпокоителното е, че между една трета до половината от всички тийнейджъри разчитат на нездравословно поведение, за да контролират теглото си, като пропускане на хранене, гладуване, пушене на цигари или прочистване. В някои случаи последователното използване на лаксативи за прочистване може да представлява злоупотреба с вещества.

Онлайн терапия

Да споделите вашия опит с хранително разстройство може да бъде трудно, но онлайн терапията може да ви накара да се почувствате по-удобно, тъй като вие можете да изберете по какъв начин да се свържете със специалист.

  • В България различни видове терапия в сферата на хранителните разстройства осигурява Асоциация УНИКАЛ1 – първата българска организация за хранителни нарушения. За повече информация или връзка с консултант, посетете сайта на организацията;
  • Към Националната телефонна линия за деца 116 1112 тийнейджърите могат да се обърнат и в случай на хранителни разстройства. Линията се управлява от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
    Линията е възможност за всички – както за децата, така и за възрастните. Чрез нея те получават информация и психологическа подкрепа от специалист, както и могат да подадат сигнал за дете в риск.
    Всеки човек, който е загрижен за дете или е свидетел, че то е в риск, може да се свърже с телефон 116 111. Обаждането е напълно безплатно, независимо дали е от стационарен или мобилен телефон и е на разположение на хората по всяко време на денонощието – без почивен ден на територията на цялата страна.
    Консултантите, които отговарят на позвъняванията са психолози и педагози. Те са специалисти с богат опит в работата с деца и семейства. Готови са да изслушат и да подкрепят обаждащия се, а споделеното на линията остава поверително. За повече информация или контакт със специалист във връзка с хранителни нарушения наберете 116 111 или постете сайта НЕ СИ САМ.

Бележки

* Храни с високо съдържание на мазнини могат да повишат нивата на тревожност при някои деца с хранителни разстройства. Като избягват тези храни, те научават, че могат временно да държат безпокойството си под контрол – б. прев.

1 Асоциацията е официален международен клон и оторизиран обучителен партньор – Designated Educational Affiliate in Bulgaria на международната организация за професионалисти при хранителни нарушения iaedp™б. прев.

2 Чрез Националната телефонна линия за деца 116 111 може да бъде получена информация и психологическа подкрепа от специалист, както и може да се подаде сигнал за дете в риск – б. прев.

Източник: Betterhelp.com

Превод: Ралица Кръстева

Хранителни разстройства при тийнейджърите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × two =