Скръбта е чувство на дълбока тъга и загуба. Изпитваме скръб, когато почине обичен човек.

Смъртта на близък може да внесе голяма промяна в живота ви. Отнема време да се справите със загубата и да намерите начини за приспособяване. Докато преминавате през скръбта, могат да ви помогнат околните – подкрепата и утехата от тях.


Как ни се отразява скръбта?

Това как ни се отразява скръбта зависи от близостта, която сме имали с починалия човек. Може да зависи и от ролята, която той е имал в живота ни. Например, смъртта на родител, дете, брат, сестра, дядо, баба или близък приятел може да бъде много по-трудна от смъртта на човек, когото не сме познавали добре.

Влиянието, което има смъртта върху вас, може да зависи и от това как е починал човекът. Скръбта може да бъде по-тежка, ако загубата е внезапна, ако човекът е починал по насилствен начин или се е самоубил. Когато изгубите любим човек по този начин, може да се нуждаете от допълнителна подкрепа, за да се справите.

Често скръбта е най-тежка непосредствено след нечия смърт. Но някои хора не я изпитват веднага. Може да се чувстват вцепенени, шокирани или да отказват да го повярват. Това също е нормално. Понякога отнема време да осъзнаем, че човекът си е отишъл.

Ако в момента скърбите, може да забележите, че:

Скръбта се отразява на чувствата ни.

Много е възможно да изпитвате различни чувства, които се променят всеки ден. На моменти е възможно да сте тъжни, ядосани, тревожни, дори да усещате вина и отчаяние. А в следващия момент да изпитвате облекчение, любов, благодарност, нежност, надежда.

  • Опитайте да осъзнаете чувствата си и това как идват и си отиват. Опитайте да приемете това как се чувствате, вместо да мислите, че трябва да бъде различно. Може да ви помогне да споделите чувствата си с човек, на когото имате доверие, както и да обърнете внимание на хубавите неща, случили се по време на вашата мъка и загуба – дори на малките неща.

Скръбта се отразява на мислите ни.

Може да си припомняте моменти, споделени с близкия ви човек; да изпитвате тревога или да съжалявате – да ви идват наум неща, които е трябвало да кажете или да направите. Да си мислите какъв ще бъде животът ви без този човек. Да мислите за това какво е означавал той за вас.

  • Обърнете внимание на мислите, които идват и си отиват. Споделянето им може да ви помогне. Можете да пишете за мислите си и чувствата си в дневник или дори да напишете писмо на починалия човек. По този начин ще изразите какво е означавал той за вас, ще му кажете нещо, което ви се иска той да беше чул, или ще му благодарите за това, че е бил част от живота ви. Дайте си време да размишлявате и да погледнете назад – но си почивайте, когато имате нужда.

Скръбта се отразява на тялото.

Скръбта може да има отражение върху апетита или съня ви. Може да сте преуморени, да имате по-малко енергия от обикновено, или пък да сте по-неспокойни. Може да ви е трудно да се отпуснете или да се концентрирате; възможно е и да усещате “тежест” в гърдите си, “стягане” в гърлото или “буца” в корема. Загубата на близък човек носи много стрес, а стресът се отразява на тялото по тези начини.

  • Обърнете внимание на това как се отразява скръбта на тялото ви. Опитайте да почивате, да се храните и да се движите колкото е необходимо. Възможно е да ви помогнат практики като осъзнато дишане.

 

Скръбта може да ви накара да си задавате големи въпроси.

Много хора се чудят: “Защо се случи това?”, “Какво става с хората, когато умрат?”, “Как мога да се справя?”… Някои хора поставят под въпрос религиозните си вярвания, а други намират сила във вярата си. Трети пък откриват нови духовни връзки. Понякога в такива моменти хората се сближават помежду си.

  • Задаването на големи въпроси е начин да намерим нови отговори. Скръбта може да ви доведе до откриване на нов смисъл и цел. Да ви стимулира да мислите за това как да извлечете възможно най-много от живота си, както и за това кое е истински важно в него. Писането в дневник за тези състояния може да ви помогне.

Колко време продължава скръбта?

Скръбта ни няма определено времетраене. Нормално е да я усещаме седмици, месеци и дори по-дълго.

Често в първите дни или седмици след нечия смърт хората се събират, за да си оказват взаимна подкрепа. Организират погребения и помени. Прекарват време заедно, като говорят и споделят спомени за починалия близък. Носят си храна, изпращат си картички и си ходят на гости.

Когато всички се върнат към нормалните си дейности, може да се почувстват сякаш би трябвало вече да са се справили със скръбта. Но в продължение на известно време да се затрудняват с ежедневните неща. Макар да не говорят за загубата си толкова често, те все пак скърбят.

С времето скръбта се променя и се усеща все по-малко интензивно. Много хора споделят, че я усещат на “вълни”, които идват и си отиват. На моменти ни заливат силни вълни от скръб, когато нещо ни напомни за близък човек. В други моменти скръбта стои на заден план спрямо ежедневието ни и може да не е в ума ни постоянно.

Кога ще се почувствам по-добре?

Ако е починал ваш близък, напълно естествено е чувствата и въпросите да не ви напускат известно време. Също така естествено е да започнете да се чувствате малко по-добре. Обикновено се случва постепенно.

Това колко скръб изпитвате или колко време продължава тя не е мярка за обичта ви към човека. Ако се почувствате по-добре, това не означава, че сте забравили за него или сте го “преодолели”.

С избледняването на скръбта може да осъзнаете, че обичаният от вас човек остава с вас – в сърцето, в мислите и спомените, както и в положителното въздействие, което е имал върху живота ви.

 

Източник: kidshealth.org

Превод: Павла Сивова

За скръбта. Когато си отиде близък човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty + twenty =