Предупреждение: Моля имайте предвид, че тази статия обсъжда травми, злоупотреба с наркотични вещества и други смущаващи теми. Продължете четенето по своя преценка.

Опитите да разберем нашия тийнейджър могат да бъдат разочароващи и объркващи. Може би не осмисляме причините, които стоят зад поведенческите и емоционалните промени, настъпващи в децата ни.

Част от непредвидимото поведение можем да обясним, като погледнем към развитието, което търпи юношеският мозък. Когато осмислим колко бързо се променя мозъкът на един младеж, можем да получим и разбиране за това защо поведението му изглежда толкова необичайно. Младежкият мозък не спира да расте до 25-годишна възраст, като същевременно много тийнейджъри и млади хора проявяват високи способности за преработване на информация, както и социална чувствителност.

Значителният растеж на мозъка, придружен от естествените хормонални промени, свързани с израстването, може да бъде рецепта за хаотични на пръв поглед действия. Ако се затруднявате да разберете настроението, поведението или промените, които демонстрира вашият тийнейджър, проучването на мозъчното развитие при юношите може да ви помогне да научите повече, както и да подкрепите детето си в това развитие.

Как работи развитието на мозъка

Още от момента на раждането нашите мозъци са в постоянен процес на развитие. Невронните пътища стават по-здрави, а комуникацията – по-ефикасна. В бебешкия мозък се наблюдава свръхпроизводство на неврони (това са клетките, отговорни за предаването на съобщения в нервната система), изграждат се множество връзки на невронните пътища. След това през ранните детски години някои връзки укрепват, докато други биват изгубени.

Мислете за този процес като за подрязване на дърво: то расте по-здраво и дава повече плодове, докато някои негови части биват скъсявани. В невронауката това подрязване се нарича развитие на мозъка. В този процес връзките, които не се използват, се премахват. Към момента, в който детето достигне шестгодишна възраст, неговият мозък вече е пораснал до 90-95% от размера на мозъка при възрастните.

Същият процес се повтаря точно преди пубертета и се простира през тийнейджърските години до периода на ранната зряла възраст. Подрастването е период на значителен растеж и усъвършенстване, съпроводен от интензивно развитие на мозъка. През това време се засилват важните връзки, докато другите се изгубват.

Развитието на мозъка се случва в процеса на „подрязване“, който работи на принципа „използваш или губиш“. Например, ако прилагаме определено знание или умение, невронните пътища, свързани с него, може да укрепнат. Същевременно, ако не го използваме, тези пътища могат въобще да не се формират, докато мозъкът се съсредоточава върху други връзки. Този процес отчасти обяснява защо младите ученици се затрудняват в изучаването на втори език след 17-годишна възраст. Като няма възможност да се упражнява, мозъкът може изобщо да не се справи с изграждането на пътища, позволяващи придобиване на такива знания.

Развитие на мозъка при тийнейджърите

Появата на ЯМР (ядрено-магнитния резонанс) през 70-те години на миналия век е направила възможно визуализирането на мозъка в реално време, а чрез него – наблюдаването на това как се задействат определени части от мозъка, когато ги включваме в различни дейности. Това откритие е позволило на невролозите да изследват и сравняват изображения на мозъците на хора в различни възрасти. Учените са открили, че префронталната кора търпи значително развитие в периода на съзряване.

Развиващият се мозък се формира отзад напред. Префронталната кора е зона на сивото мозъчно вещество, която се намира в предната част на мозъка, точно зад челото. Тази част от мозъка се развива последна. Съответно, развитието на префронталната кора не е завършено до момента, в който достигнем средата на двадесетте си години. Префронталната кора отговаря за разсъдливостта, управлението на импулсите, комплексното мислене, работната памет и вземането на решения.

Тази част от мозъка може значително да влияе върху растежа и вземането на решения при тийнейджърите.

Докато префронталната им кора още се развива, младежите понякога разчитат на други части от мозъка, с които да разрешават проблемите си и да вземат решения, включително на една определена част, наречена амигдала.

Амигдалата е част от лимбичната система и се свързва с емоциите, импулсите, инстинктите и агресията. Лимбичната система насочва процесите в мозъка, отговорни за поведенческите и емоционалните реакции, особено за тези, свързани с оцеляването (хранене, „бий се или бягай“, възпроизвеждане и т.н.).

В юношеството тази система е напълно развита и функционално свързана, като играе ключова роля във вземането на решения. Амигдалата и лимбичната система са отговорни за поведението, търсещо възнаграждение; те стимулират младежите да търсят социално одобрение от връстниците си, както и други емоционални „награди“. Несъответствието в развитието на тези различни части от мозъка може да създаде за младежите предизвикателства при вземането на решения.

Бидейки близо до това да има напълно развит мозък, вашият тийнейджър може да е способен да поддържа рационални дискусии с вас по сложни теми. Възможно е да разбира различни перспективи по множество спорни въпроси, да осмисля комплексни понятия. Същевременно един от важните моменти, които трябва да помните, е, че без напълно развита префронтална кора тийнейджърите може да са податливи на импулси и често да се водят от емоции и стремеж към социално одобрение. Това може да направи дори уравновесените хора податливи на рисково поведение, когато са под влиянието на силни чувства.

Приемането на наркотични вещества и други субстанции може да повлияе на развитието на мозъка. Проучванията показват, че в сравнение с възрастните, тийнейджърите са по-склонни към консумиране на алкохол в големи количества. Тези фактори могат да доведат до пристрастяване към различни вещества.

Въздействието на стреса и травмите

Тъй като тийнейджърският мозък се развива бързо, той може да бъде податлив на травма и стрес. Младежите са поставени в риск от това да се сблъскват с травми. Тяхното необмислено поведение, причинено от стремежа им да определят себе си и да постигнат независимост, може да създаде конфликт с родителите им или с други авторитетни за тях фигури. Семейните травми като развода на родителите или смъртта на любими хора може да ги доведе до състояние на уязвимост и несигурност.

Проучванията показват, че травмите вредят на развитието на мозъка както при децата, така и при тийнейджърите. Те могат да забавят здравословното развитие на префронталната кора, като принуждават младежите още повече да разчитат на амигдалата и лимбичната система. Този процес ги затруднява да изразяват емоциите си, да обясняват какво ги кара да се държат по определен начин.

Предупреждение

Макар че посочените факти могат да обяснят някои аспекти в поведението на младежите, опитайте да се пазите от обобщения. Съзряването на юношеския мозък се влияе както от средата, така и от наследствени фактори, хормони, генетика. И възрастните могат да имат импулсивно и рисково държание. Във всяка възрастова група можете да откриете богато разнообразие от поведенчески модели. Опитайте да не предсказвате постъпки въз основа на фактори като възраст. Много тийнейджъри са отговорни, ментално здрави и целеустремени.

Съвети за родителите на развиващи се тийнейджъри

Като имате предвид всичко, което знаете за развитието на мозъка при вашия младеж, може да се зачудите за това кои са най-добрите методи, чрез които да го възпитавате. По-долу ще откриете някои общи насоки, на които да обърнете внимание.

Пазете твърди граници и демонстрирайте последствията

Вашият юноша може да изглежда зрял и изискан; може да има моменти, в които мислите, че е готов да се справи със свободата на възрастните. Въпреки това бъдете предпазливи. Без да има напълно развита префронтална кора, мозъкът на младежа лесно се поддава на моментни удоволствия и на нуждата от одобрение. Като родители вие можете да въведете определени правила и граници, за да помогнете на детето си да взема безопасни решения.

Помогнете на детето си да бъде изложено на положителни занимания и влияния

С мозък, който още е в процес на изграждане, заниманията на подрастващите може да се отразят дългосрочно на развитието им. Обръщайте внимание на това какво правят с времето си. Ако прекарват по-голямата част от него в разглеждане на социални мрежи или във видеоигри, помислете дали можете да им помогнете да развият и други хобита. Предизвикателни и приятни дейности като музика, спорт и театър могат да се отразят положително върху начина, по който мозъците им се развиват в процеса на израстване.

Създавайте възможности за здравословно поемане на рискове

Младите хора понякога имат нужда от отдушник за своето рисково и импулсивно поведение. Като им позволявате да опитват нови неща, вие им давате възможност да поемат рискове по начин, който е здравословен и безопасен.

Опознайте социалната среда на детето си

Когато не сте с него, поведението на кръга, в който се движи детето ви, може да повлияе на неговите решения и навици. Информирайте се за това с кого излиза и го образовайте за здравословните взаимоотношения.

Помогнете на детето си да намери начин да изрази чувствата си чрез творчество

Без напълно функционираща префронтална кора вашият тийнейджър може да се затруднява в изразяването на емоците си. Помогнете му да намери отдушник за тях чрез танци, музика, писане или други хобита, които харесва.

Научете младежа си на умения от „истинския живот“

Въпреки че може да няма напълно развит мозък, вашето дете иска да види, че го подкрепяте в преминаването към зряла възраст. Научете го на практични умения като това да сменя гуми, да готви, да разпределя средствата си. Това може да помогне на увереността му, както и да донесе успехи в бъдеще.

Търсете професионална помощ

Новата перспектива, свързана с това, че поведението на детето ви може да се корени в неговия развиващ се мозък, е първа стъпка към оформянето на здрави взаимоотношения и открито общуване помежду ви. Същевременно, ако се чувствате неспособни да се справите с поведението на своя тийнейджър или се сблъсквате със затруднения в комуникацията, потърсете помощ от професионален терапевт.

Животът може да бъде доста натоварен, особено през юношеските години. За вас или за вашето дете може да е по-комфортно да разговаряте със специалист от вкъщи. В такива случаи онлайн лечението може да е от полза. Проучвания потвърждават ползите от онлайн терапията при тийнейджъри с тревожни разстройства, депресия и поведенчески проблеми. Такава намеса може да помогне на младежите да се научат на стратегии за здравословно общуване и да подобрят цялостното си ментално здраве. В допълнение към това, онлайн терапията позволява на вас или на детето ви да избира между телефонни, видео или писмени разговори с терапевт. Търсенето на подкрепа е смела стъпка за всекиго, независимо от възрастта.

Обобщение

С оглед предизвикателствата, които крие отглеждането на подрастващ, родителските отговорности могат да са трудни за много хора. Може да потърсите помощ от обучен терапевт за по-нататъшни ресурси и подкрепа, като по този начин да научите повече за менталното, физическото и емоционалното развитие на вашето дете.

Източник: betterhelp.com

Превод: Павла Сивова

Развитието на мозъка при младежите и какво означава то

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + fifteen =