Естествено е между децата и тийнейджърите, които са братя и сестри, да възникнат конфликти по всякакви поводи. Юношите се карат също колкото по-малките деца, но те имат склонност да влизат в пререкания по по-различни въпроси и често използват по-зрял език.

От конфликтите между братя и сестри има полза. Когато децата общуват с родителите си, те се учат да приемат авторитети. Но взаимодействието с братята и сестрите им помага да учат и упражняват умения, които ще им бъдат необходими, за да се свързват със собствените си връстници. Ако конфликтите между братята и сестрите се развиват по правилен начин, чрез тях децата се учат на следните умения:

  • разрешаване на проблеми и конфликти;

  • емпатично отношение към другите;

  • справяне с различни мнения;

  • компромиси и преговори.

Как да разрешаваме конфликтите между братя и сестри

Ето някои предложения за справяне с конфликтите между братя и сестри в детска и юношеска възраст.

Окуражавайте братята и сестрите да се справят с конфликтите сами

Самостоятелното уреждане на спорове учи децата на ключови житейски умения. Затова избягвайте честата намеса с цел да решите проблемите им – макар че това може да ви се струва по-бързо и по-малко стресово. Опитайте вместо това да помолите децата да се изслушат взаимно, за да чуят перспективата на другия. След това ги насърчете да намерят компромис – за целта може да използвате конкретна последователност от стъпки към разрешаване на проблемите.

Освен това може да окуражите децата да се справят със споровете сами. Например, ако се карат за това кой ще играе на видеоигра, отнемете достъпа им временно, докато не намерят общо решение.

Помогнете в решаването на проблемите

Ако децата ви имат нужда от малко помощ, може да демонстрирате как се решават проблеми: да им помогнете да изяснят за какво се карат, да ги попитате какво искат и да ги насърчите в намирането на общи решения. Записването на тези неща е добра идея, защото им помага да формулират в писмен вид мислите си.

Концентрирайте се върху това за какво е конфликтът

Ако са стигнали до караница, тогава и двете деца са отговорни; добре е да се фокусирате върху темата на конфликта, а не върху това кой е започнал първи. Ако заемате страна, едното дете може да развие чувство за несправедливо отношение и да мисли, че си имате „любимци“. По-добре е и двете деца да изяснят проблемите си и после заедно да обмислят възможни решения.

Помогнете им да се успокоят

Скандалите между братя и сестри понякога предизвикват силни емоции. Докато се опитват да разрешат конфликта, добре е – но невинаги е лесно – децата да запазят спокойствие. Може да се нуждаят от време, за да се успокоят.

Следете как се разрешават споровете

Това ще ви помогне да се уверите, че едното дете не доминира другото. Уверете се, че е постигнат компромис, и че всяко от децата получава нещо. Ако не могат да направят компромис, въведете негативна последица и за двете.

Как да редуцираме конфликтите за в бъдеще

Възможно е да намалите или избегнете бъдещите конфликти между децата ви чрез полагане на някои основи.

Равнопоставено отношение към децата

  • Опитайте се да демонстрирате еднакво отношение. Може да планирате еднакъв достъп до видеоигрите или пък да се уверявате, че всяко дете има ред и получава каквото иска. Тийнейджърите много бързо усещат различното отношение.

  • Опитайте се да не сравнявате братята и сестрите. Вместо това се съсредоточете върху силните страни на всяко дете. Изкушаващо е да казваме неща като: „Защо не може да си повече като брат си?“ или „Сестра ти никога не е правила това“. Но тези послания могат да доведат до негативни емоции между братята и сестрите.

  • Показвайте обичта си на всички свои деца. Опитайте се редовно да обръщате внимание на всяко от тях. Децата никога не са твърде големи за качествено прекарано време с вас.

  • Опитайте се да не поставяте етикети на децата си, като например да говорите за едното като за „трудното дете“. Това може да предизвика конфликти или да доведе до проблемно поведение.

  • Избягвайте дебати за това кое е честно и равно. Обяснете на децата си, че разликата във възрастта им може да означава, че има разлика и в това какво им е позволено и какви отговорности имат. Уверете се, че близките по възраст получават еднакво отношение.

Изграждане на позитивни семейни връзки

  • Осигурете на децата си лично пространство. Това може да е стая, в която останалите да влизат само с покана; предмети, които няма нужда да споделят; време с приятели, в което не е необходимо да включват братята и сестрите си.

  • Насърчавайте споделените интереси или семейните занимания като спорт, пазаруване или гледане на филми. Може дори да поставите на децата си цел, към която да се стремят заедно – например да сготвят специална вечеря за семейството.

  • Опитайте се да запазите връзката с децата си. Оставете отворени каналите за комуникация. Уверете се, че децата знаят, че могат да говорят с вас без проблем и вие ще се опитате да намерите решение заедно с тях.

  • Установете строги семейни правила. Например, че физическата агресия никога не е допустима. Може да се наложи да изясните и какъв език е допустим. Семейните ви правила може да включват фрази като „говорим си учтиво“ или „не толерираме псувните“.

Позитивна комуникация

  • Дайте на децата си възможност да изразят тревогите си по приемлив начин. Може да въведете семейни срещи, на които да говорите за проблемите и да предлагате решения.

  • Също така може да бъдете позитивен ролеви модел в справянето с конфликти. Деца на всички възрасти могат да се научат как да преговарят и да се справят с различия, като слушат и гледат собствените си родители.

Къде и как да получим подкрепа за конфликтите между братя и сестри

Важно е да потърсите помощ, ако възникне конфликт, който:

  • не спира;

  • разстройва други хора или наранява чувствата им;

  • често прераства във физически, заплашителен или агресивен.

Най-доброто начало е да говорите с личния лекар, който може да ви даде съвет. Ако е необходимо, може да ви насочи към психолог, който специализира в детски или тийнейджърски поведенчески проблеми. Добре е да включите и двете деца, защото това да търсите помощ само за едното, за да се справяте с конфликт, може да го накара да се чувства единствено отговорно.

Още факти за конфликтите между братя и сестри

Конфликтите между братя и сестри достигат пика си в ранното юношество, по-конкретно – когато най-малкото дете достигне тази възраст.

Ако по-млад тийнейджър вижда по-големия си брат или сестра като авторитетна фигура, конфликтите могат да нараснат, защото малкото дете ще се опитва да получи независимост не само от родителите, но и от братята и сестрите си. Когато децата са близки по възраст – например, с разлика от 1-2 години – те се карат по-често, когато по-малкото достигне ранно юношество.

Конфликтите между братята и сестрите са един от начините, по които тийнейджърите се утвърждават като отделни личности с изявени предпочитания и вкусове. Това е част от пътя им към автономия и независимост. Начинът, по който децата се справят с конфликтите, ще оформи чувствата и връзките помежду им.

Тийнейджърите избират приятелите си въз основа на подобни интереси и предпочитания, но не могат да избират братята и сестрите си. Може дори да чувстват, че нямат много общи неща с тях (освен гените).

Най-честите причини за конфликт между братя и сестри в тийнейджърска възраст са равнопоставеността и справедливостта, личното пространство, техните вещи и приятели.

Превод: Павла Сивова

Източник: raisingchildren.net.au

Конфликти между братя и сестри

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 17 =