Озадачени ли сте от поведението на вашия тийнейджър? Добре дошли в клуба. Моля, влезте в офиса ми. Нека послушаме другите родители:

Синът ми не спи нощем и затова не може да се буди сутрин.“

Дъщеря ми отлага задачите си, докато не получи паник атака, а след това и аз получавам такава!“

Спалнята на детето ми изглежда като от местопрестъпление.“

Звучат ли ви познато тези тревоги? Може би гледате семинари за детското възпитание онлайн, говорите с други родители и дори си купувате книги за отглеждането на деца. Учите се да поставяте граници, да налагате последствия; провеждате семейни и училищни сбирки като професионалист. И въпреки това нищо не се променя. В крайна сметка предприемате голямата крачка – наемате терапевт. Но дори тогава се чувствате в капан от отчаяние заради необяснимото поведение на детето ви. Може би терапевтът ви изключва от терапията, поставя някакъв патологичен етикет на детето ви или подсилва негативните му чувства към вас. И на всичкото отгоре сте увеличили месечните си разходи!

Юношеството променя всичко

Юношеството е минно поле от биологично, емоционално и психологическо съзряване – Бермудски триъгълник от стадиите на развитие. Все пак истината е, че базовите нужди на тийнейджърите не са толкова сложни. През многото години, в които организирах уъркшопи за родители, развих опростен списък в пет точки, с който може да започнете. Ключът към това да въздействате върху поведението на детето не се състои в контрол и манипулация. Ако поставите на прицел или агресивно предизвикате проблемното поведение, особено при някои типове деца, само ще увеличите съпротивата и отчуждението. А последното нещо, което искате, е да влошите поведението на детето си.

Ето ключовата концепция, която да държите в ума си: зад всяко проблемно поведение се крие емоционална пропаст, опит, който липсва в живота на детето. Установете какво липсва и вече сте на половината път към целта. Незадоволените емоционални нужди стимулират разрушителното поведение и оставят пропуски в съзряването. За да се попълнят тези пропуски, най-добре е да се фокусирате върху предоставянето на нови и обогатяващи преживявания, които ще удовлетворят нуждите.

Например, ако се опитате да вземете шише от бебе, трябва да се подготвите за битка. Но ако бебето е добре нахранено и му предложите кукла или плюшено мече, то доброволно ще пусне бутилката без съпротива. Всъщност то напълно ще забрави за нея.

Така е и с вашето пораснало дете. Вместо да се опитвате да го контролирате или порицавате, дайте му нещо по-добро, върху което да се фокусира; задача, която ще подсили неговото усещане за себе си като личност. Ще видите, че проблематичното поведение на детето ви ще изчезне с удивителна скорост, когато нуждите му са посрещнати.

Основната задача на юношеството

Всяка фаза в жизнения цикъл носи специфични задачи и предизвикателства. Основната задача на юношеството е формирането на идентичност. Всеки ден, в който детето ви тръгва към училище, той или тя се сблъсква със силни чувства на несигурност и неувереност. С промените, които настъпват в личността му, в детето започва да липсва стабилно чувство за идентичност. Това подсилва тревожността, нестабилността и променливите настроения.

За да прогонят тези смущаващи чувства, тийнейджърите влизат в различни роли, особено при ранното юношество. Те буквално „опитват“ различни идентичности. Посетете което и да е средно училище и ще видите тези ясно изразени социални групи: зубърите, атлетите, геймърите, напушените, скейтърите, компютърджиите, лошите деца, популярните деца. Когато несигурните деца избират определена група, те изпитват рязко облекчение. Най-накрая са открили своите хора – или поне така си мислят.

С настъпването на късното юношество интересът към поставянето на етикети започва да отслабва. Индивидуалността се проявява; развиват се по-дълбоки приятелства, младежите разпознават собствените си уникални таланти и способности, започват да си представят светло бъдеще. За радост на родителите си, юношата се държи по-малко отбранително. Чувството му за собствена индивидуалност се е стабилизирало и сега вече има език, на който да изразява чувствата си.

От какво се нуждае всеки тийнейджър

За да помогнем на вашия син или дъщеря по пътя към независимостта, зрелостта и личната отговорност, нека погледнем какво може да липсва в неговия или нейния живот. Когато децата ви започнат да се държат проблемно и да ви тестват, прегледайте набързо този списък.

  1. Отдушници за напрежението. Проучванията показват, че 30 минути кардио упражнения, правени по три или повече пъти седмично, намаляват тревожните и депресивни симптоми с до 70%. Децата мислят по-ясно, по-съобразителни са и спят по-добре след тренировки, защото се освобождава напрежението, натрупано в телата им. Когато едно дете влезе в офиса ми, веднага мога да определя дали е физически активно. Това е така, тъй като тийнейджърите имат повече чувства, отколкото думи. В много случаи, особено при момчетата, кардио упражненията са най-ефикасният подход.

  2. Дейности за повишаване на самочувствието. Всеки тийнейджър трябва да има поне от три до пет източника, допринасящи за самооценката му. Това означава, че е от ключово значение да помагаме на детето си да открива и развива уникалните си таланти, умения и интереси. Ако вашият младеж има само един източник на добра самооценка, ако е твърде дефиниран само от една дейност, той е по-податлив на житейските изпитания. Веднага щом се провали в тази конкретна дейност, той изпада в депресия; цялото му самочувствие идва от един източник. Това е причината, поради която децата, които имат много източници на самочувствие, са по-стабилни и способни да се справят с препятствия.

  3. Учители, модели на подражание и ментори. Нищо не е по-силно от това да осигурим на детето си позитивна връзка с възрастен, който го вдъхновява и мотивира. Въодушевяващ учител, подкрепящ треньор, леля, чичо или семеен приятел, които вярват в него – тези позитивни връзки имат силата да преобърнат проблемното поведение за нула време. Децата усещат, когато възрастният вярва в тях. Те се чувстват стимулирани и започват да имат надежда за самите себе си; бъдещето им става по-светло и чувството им за смисъл е по-ясно, защото има човек извън семейния кръг, който вярва в тях.

  4. Диагностициране на обучителните способности. Родителите често се дърпат, когато им препоръчам да диагностицират обучителните способности. Когато чуя да описват децата си като мързеливи или апатични към училищните си дейности, винаги обмислям вероятността да съществуват дефицити в обучителните им способности. Дори леките обучителни затруднения като бавно обработване на информация, проблеми с изпълнителните функции или дефицит на вниманието могат да генерират хронично напрежение в децата, заради което се изморяват бързо и губят концентрация. Ниските оценки са обезкуражаващи и отнемат радостта от ученето. Добрият психолог може да помогне в идентифицирането на обучителните затруднения и да предостави на детето ви подкрепата и средствата, от които то има нужда, за да се чувства отново успешно.

По-интегриран подход

Истината е, че не съществува една-единствена намеса, която ще вкара детето ви в правия път. Трябва да помислите за цялото дете, не само за частите от него, които не работят. Поведенческите проблеми винаги са симптом за по-дълбоки дефицити. Проактивният подход е най-добрата превенция. Въвлечете и други възрастни, говорете с училищния персонал, допитайте се до приятели и роднини, помислете дали е възможно да коригирате начина, по който възпитавате детето, организирайте стаж или друга активност, ангажирайте се с алтруистични дейности. Това са само няколко начина, по които може да започнете да помагате на детето си да се чувства отново пълноценно, както и да върнете малко от мира между вас.

Шон Гроувър, лицензиран клиничен социален работник

Превод: Павла Сивова

Източник: psychcentral.com

5 неща, от които се нуждае всеки тийнейджър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + eighteen =