Гняв. На всички ни се налага да се справяме с това и ако имате тийнейджър, може да се почувствате така, сякаш се занимавате с него повече от обикновено. Тийнейджърите често се разочароват, те разширяват границите си, учат се да стават по-независими и пътуват към зрелостта със скорост, която за нас изглежда главоломна.

Понякога изблиците на вашия тийнейджър може да ви напомнят с какво сте се сблъсквали, когато той или тя е бил на три години – тийнейджърският период може да прилича на второ прохождане.

Макар че гневът при тийнейджърите често е съвсем нормален и е просто част от израстването, понякога той може да сигнализира за по-сериозен проблем, който изисква професионална помощ.

Ако се тревожите, че фрустрацията и гневът на вашия юноша са прекомерни, прочетете нататък, за да разберете дали този гняв е просто болезнено съзряване или е нещо по-сериозно.

Нормално гневно поведение при тийнейджъри

Докато тийнейджърите растат и съзряват, те съвсем естествено искат родителите да се намесват в живота им колкото се може по-малко.

Точно както вашето малко дете би казало „Аз мога да го направя сам“, вашият юноша също иска да разбере нещата без родителска намеса. Това означава, че има вероятност да отхвърля съветите ви, понякога под формата на словесно избухване или затръшване на вратата. Тийнейджърите често ще предпочетат да приемат съветите на приятели (което, тъй като приятелите също са тийнейджъри, невинаги е от полза) вместо вашите. Въпреки че това е разочароващо и дразнещо за вас, то е жизненоважна част от процеса на съзряване.  Ако той или тя постоянно зависят от вас по същия начин, по който са били зависими през детството, няма да са подготвени на станат зрели хора, когато му дойде времето.

Ако вашият тийнейджър ви изглежда раздразнен, когато предлагате съвети или предпочита да прекарва повече време с връстници, отколкото със семейството, това е напълно нормално и здравословно.

Тийнейджър, който спори за политика, морал, привилегии и множество други теми, по този начин си изяснява кой е и къде се намира. Вие, като родител, сте безопасен опонент, с когото може да води разгорещени дискусии и вашият тийнейджър знае това. Спорът е естествена част от тийнейджърските години и обикновено не е проблем, ако гневът се разсейва бързо, ако вашият тийнейджър като цяло изглежда щастлив и в спора не се стига до словесно или физическо насилие.

Притеснително гневно поведение при тийнейджъри

Повечето тийнейджърски драми и спорове са нормални, макар и трудни за понасяне.

Понякога обаче гневът при тийнейджърите буди тревога и изисква намеса. Ако вашият тийнейджър е словесно агресивен или заплашва да нарани физически вас или някой друг (или, по-лошо – дори го прави), това е червен флаг. Прибягването до физическа разправа, особено ако се случи повече от веднъж, или ако тормозът над други се превърне в навик, трябва да се разгледа с особено внимание.

Ако установите, че „стъпвате на пръсти“, за да избегнете гнева на тийнейджъра си, това може да означава проблем, особено ако не сте изключително чувствителни към всякакви конфликти с него.

Ако вашият тийнейджър целенасочено се противопоставя и отказва да се съобразява с правила, граници и последствия, това е проблем – независимо дали му харесва или не, вие, като родител, сте отговорният и имате думата.

Симптоми на проблем с психичното здраве

Понякога състояния като депресия или тревожност могат да причинят по-високи от нормалните нива на гняв.

Запознайте се със симптомите на депресия и тревожност. Ако вашият тийнейджър не се храни или не спи добре, често се чувства безполезен или виновен, ако се отказва от дейности, които са му харесвали преди, депресията може да допринася за проблема с гнева. По същия начин, ако вашият тийнейджър често е нервен или изпитва физически симптоми като главоболие, стомашни болки или учестен пулс, той или тя може да страда от тревожност.

Разбира се, има и други състояния, чиито симптоми може да започнат да се проявяват през тийнейджърските години:

  • биполярно разстройство
  • шизоафективно разстройство
  • обсесивно-компулсивно разстройство

Ако подозирате, че има проблеми с психичното здраве и че гневът на вашия тийнейджър е симптом, потърсете професионална помощ.

Гневът и злоупотребата с психоактивни вещества

Гневът понякога може също да е признак на злоупотреба с вещества.

Ако вашият тийнейджър излиза с нова група приятели, ако е потаен или проявява други признаци на употреба на вещества, потърсете помощ незабавно. Обичайно е за тийнейджърите от време на време да експериментират с алкохол и марихуана, но ако се стигне до точката, в която виждате симптоми на злоупотреба, тогава това е много по-сериозно от експеримент. Също така, ако подозирате, че вашият тийнейджър използва по-тежки наркотици като кокаин и хероин, това е сериозен проблем, който надхвърля нормалния тийнейджърски бунт и любопитство.

Какво можете да направите

Докато тийнейджърът ви е спокоен, обсъдете темата за неговия или нейния гняв.

Обяснете му, че разбирате, че юношеството е труден период и че е нормално да изпитва силни емоции, когато е на прага на зрелостта. Подчертайте, че все още очаквате да се отнася към вас с необходимото уважение. Можете да поставите разумни граници и да наложите последствия за вашия тийнейджър. Ако смятате, че гневът е необичаен или ако вашият тийнейджър има притеснения, че не може да се контролира, когато е ядосан, уговорете среща с вашия семеен лекар за оценка и насочване към специалист по психично здраве. Ако вие или вашият тийнейджър сте в непосредствена опасност, можете да се отправите към най-близкото спешно отделение или да се обадите на номер 112. Това е стъпката, която трябва да предприемете, ако вашият тийнейджър ви малтретира физически, или ако заплашва да се самоубие или да нарани някого.

Да бъдеш родител на тийнейджър не е лесно и е нормално често да ви се налага да се справяте с неговия гняв.

Когато този гняв стане труден за контролиране или надхвърля нормалната емоция, важно е да предприемете действия, за да можете да помогнете на вашия тийнейджър да придобие умения за управление на гнева, които ще останат за цял живот. Добре е да овладеете тази ситуация сега, преди вашият юноша да стане възрастен и последствията от действията, предприети в гняв, да станат много по-сериозни. Говорете с лекаря на вашето дете или специалист по психично здраве, ако сте загрижени.

Източник: paradigmtreatment.com

Превод: Ралица Кръстева

Тийнейджърският гняв. Какво е нормално и какво не е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + seven =