Какво е самочувствие?

Самочувствието означава да се чувствате добре със себе си. Хората със самочувствие се чувстват харесвани и приети, гордеят се с това, което правят, и вярват в себе си. Хората с ниско самочувствие се чувстват зле със себе си, силно самокритични са и смятат, че не са достатъчно добри.

Откъде идва самочувствието?

Хората в живота ни могат сериозно да повлияят на това как се чувстваме по отношение на себе си. Когато се фокусират върху това, което е добро в нас, ние се чувстваме добре със собствената ни личност. Ако са търпеливи, когато правим грешки, ние се научаваме да приемаме себе си. Когато имаме приятели и се разбираме, се чувстваме харесвани. Но ако възрастните ни укоряват повече, отколкото хвалят, е трудно да се почувстваме добре със себе си. Тормозът и саркастичните подигравки от братя, сестри и връстници също могат да наранят самочувствието ни. Грубите думи, изречени по наш адрес могат да останат в ума ни и да се превърнат в част от начина, по който мислим за себе си. За щастие не е нужно това да остане така.

Гласът в собствената ти глава

Нещата, които си казвате, играят голяма роля в това как се чувствате със себе си. Мисленето „Аз съм такъв загубеняк“ или „Никога няма да намеря приятели“ наранява самочувствието ви. Има и други начини да мислим за същите неща. „Този път не спечелих, но може би следващия път.“ „Може би мога да намеря приятели.“ В този глас има много повече надежда. Помага ви да се чувствате добре. И може да се окаже истина. Понякога гласът в главата ни се основава на груби думи, казани от други хора. Или заради лоши моменти, които сме преживели.

Понякога гласът сме самите ние – твърде строги и сурови към себе си. Но ние можем да променим гласа в собствената си глава. Можем да се научим да мислим с повече състрадание за себе си.

Да учим и да правим

Чувстваме се добре, когато се научим да четем, да рисуваме или строим.

Спортувайте, пуснете музика, напишете есе, карайте колело. Сложете масата, измийте колата. Помогнете на приятел, разходете кучето. Всяко нещо, което научавате и правите, е шанс да се почувствате добре със себе си. Замислете се какво можете да правите. Позволете си да се чувствате щастливи с това.

Понякога сме твърде строги към себе си. Не приемаме, че това, което правим, е достатъчно добро. Ако си мислим: „Всъщност не е добро“, „Не е перфектно“ или „Не мога да го направя достатъчно добре“, пропускаме шанса да изградим самочувствие.

Ако имам ниско самочувствие?

Можете да направите различни неща, за да се чувствате по-добре. Никога не е твърде късно. Ето няколко съвета за повишаване на самочувствието ви:

Бъдете с хора, които се отнасят добре с вас. Някои хора действат по начини, които ви събарят. Други ви повдигат с това, което казват или правят. Научете се да виждате разликата между тях. Изберете приятели, които ви помагат да се чувствате добре със себе си. Намерете хора, сред които не е необходимо не се преструвате на някой друг. Бъдете такъв тип приятел за останалите.

Слушайте внимателно гласа в главата си. Твърде критичен ли е? Прекалено строги ли сте към себе си? В продължение на няколко дни записвайте някои от нещата, които си казвате. Прегледайте списъка си. Бихте ли казали това на добър приятел? Ако не, пренапишете го по начин, който е верен, честен, но и мил. Четете често новите си фрази. Правете го, докато ви стане навик да мислите по този начин.

Приемете, че не сте съвършени. Винаги е удовлетворяващо да правите най-доброто, на което сте способни. Но когато мислите, че трябва да бъдете перфектни, не можете да се чувствате добре от нищо по-малко от това. Приемете най-доброто, което сте, и си позволете да се чувствате добре. Помолете за помощ, ако не можете да преодолеете нуждата да бъдете перфектни.

Поставете си цели и работете по тях. Ако искате да се чувствате добре, правете неща, които са добри за вас. Може би искате да се храните по-здравословно, да влезете във форма или да учите по-успешно. Поставете си го като цел. След това направете план как да го постигнете. Придържайте се към плана си. Проследявайте напредъка си. Гордейте се с това, което сте направили досега. Кажете си: „Следвам плана си да тренирам всеки ден в продължение на 45 минути. Чувствам се добре от това. Знам, че мога да продължа.“

Съсредоточете се върху това, което върви добре. Толкова ли си свикнали да говорите за проблемите, че те са всичко, което виждате? Лесно е да се увлечете в това, което не е наред, но ако не балансирате с това, което е добро, тази нагласа само ви кара да се чувствате зле. Следващия път, когато се оплаквате от себе си или от деня си, кажете „стоп“. Вместо това помислете за нещата в живота ви, които вървят добре.

Давайте и помагайте. Даването е един от най-добрите начини за изграждане на самочувствие. Помогнете с уроците на съученик, включете се в почистването на квартала, ходете пеша за добра кауза. Помагайте у дома или в училище. Създайте си навик да бъдете мили и справедливи. Правете неща, които ви карат да се гордеете с това какъв човек сте. Когато правите неща, които носят промяна (дори и малка), вашето самочувствие ще расте.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: kidshealth.org

Как да подобря самочувствието си?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − eleven =