Свързана ли е красотата с депресията при тийнейджърите

Куклите Барби, куклите GI Joe и ангелите на Victoria Secret са само малка част от образите, които са оформили начина, по който трябва да изглеждат съвременните млади жени и мъже.

Обществото описва и приема за красиви слабата талия, огромните мускули, тена на кожата, плътните устни, големите гърди и плочките на корема, като отхвърля факта, че истинската красота произлиза отвътре.

Така че, свързана ли е красотата с депресията при тийнейджърите?

Медиите хвърлят милиарди долари по рекламни кампании за красота като: „easy breezy beautiful Covergirl“, „може би тя е родена с това и може би това е Maybelline“, „кажи сбогом на тънките си устни“ и т.н., за да насърчават младите жени да си купуват гримове и продукти за грижа за кожата. Тези продукти са широко известни сред тийнейджърките в Америка. Телевизионните реклами, филмовите актриси и модните списания учат младите хора как да се обличат и да представят себе си в обществото. Красотата е индустрия за милиони долари.

Капанът на красотата

Медиите са доминиращо средство за предаване и установяване на определени културни вярвания и ценности. Те може и да не са единствените отговорни за налагането на стандартите за физическа привлекателност, но категорично правят несъобразяването с тези образи и нагласи почти невъзможно. Една реклама създава съблазнителна и вредна смесица от послания за мъжете и жените. Според Center for a New American Dream „децата и тийнейджърите са изложени на над 25 000 реклами годишно, а компаниите харчат над 17 милиарда долара годишно за маркетинг, насочен към деца и тийнейджъри“. По-голямата част от тормоза над деца в училище е свързан с начина, по който изглеждат. Подигравките, че са с наднормено тегло или не са достатъчно красиви, имат траен и разрушителен ефект върху юношите. Това обаче не се случва само сред тийнейджърите в Америка; много момичета по света, включително Тайланд и Индия, полагат крайни усилия, за да изсветлят кожата си с избелващи продукти, защото обществото им казва, че тъмната кожа не е красива. Пазарът в тези страни е наводнен с всякакви продукти за избелване на кожата, за да изглеждат момичетата по-светли и да приличат на „западни жени“. За да станат „красиви“, младите жени променят тялото си чрез пластични операции. Стягане на корема, инжектиране на ботокс, уголемяване на гърдите и ринопластика са едни от най-популярните процедури за подобряване на външния вид.

Въздействието върху представата, която имаме за себе си

Според проучване, направено през 2006 г. от изследователските екипи на Bradley Hospital, Butler Hospital и Brown Medical Scool, подрастващите, които не смятат, че се вместват в модерните представи за красота, са по-предразположени към депресия и тревожност, по-склонни са към самоубийство, отколкото техните връстници, които не изпитват силно недоволство от външния си вид. Нарушената представа за тялото изглежда преобладаваща сред подрастващите с психиатрични заболявания, смята авторът на проучването д-р Дженифър Китлър от Bradley Hospital. Изследването недвусмислено установява, че дори при липса на хранително разстройство, притесненията за образа на тялото могат да бъдат увреждащи психиката, предизвикващи тревожност и изтощителни за тийнейджърите, като отнемат много от умствената им енергия и влошават качеството им на живот. Депресията и тревожността сред тийнейджърите са сериозни разстройства и могат да доведат до психологически заболявания през целия живот и дори до самоубийство. Всъщност повече от 10 процента от децата ще бъдат диагностицирани с депресия преди да навършат 18-годишна възраст. При деца и тийнейджъри депресията е трудна за диагностициране, защото родителите често вярват, че синът или дъщеря им са просто капризни и че това неустойчиво настроение е преходно.

Депресираните тийнейджъри са по-склонни да бъдат въвлечени в употреба на алкохол и наркотици, което може да доведе до престъпно поведение. Децата и тийнейджърите често проявяват симптоми на депресия по различен начин от възрастните. Например, дете или тийнейджър, който е депресиран, може да откаже да ходи на училище, да се изолира, да прояви агресивно поведение, да спи повече от обикновено или да започне да употребява алкохол или наркотици.

Как възрастните могат да помогнат

Родителите, учителите и възрастните, които са модели за подражание за подрастващите, трябва да поемат активна роля при изграждането на тяхното самочувствие и запознаването с характеристиките на истинската красота: доброта, състрадание, търпение и споделяне. Да се казва на децата всеки ден, че са красиви, може да им помогне да придобият самочувствие. Обсъждането на ролята на грима, цвета на косата и лечението на кожата и забраната да използват тези продукти в ранна възраст може да помогне за предотвратяване на проблеми със самооценката в бъдеще.

За съжаление не можем да избягаме от рекламите, списанията за красота и щандовете за гримове в магазините, но можем да преподаваме истинска вътрешна красота с надеждата да предотвратим сериозни психологически проблеми при младите хора.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: centerfordiscovery.com

Манията по красотата и как тя е свързана с депресията при тийнейджърите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × one =