Сбъркахте много, и сега какво?

Независимо дали това, с което сте разочаровали родителите си, е било направено нарочно или е станало без да искате, важно е да се изправите лице в лице с резултата.

Изграждането на доверие отнема много време и възстановяването му, след като е нарушено, изисква усилия. Да спечелиш доверието на другите и да извоюваш своята независимост са пряко свързани. Ако искате да сте независими, важно е да покажете на родителите си защо заслужавате тяхното доверие.

Признавайте грешките си

Първата стъпка към възстановяването на доверието е да признаете грешките си. Обсъдете с тях какво мислите за това, поговорете дали е трябвало да вземете различно решение. Използвайте силата на извинението! Може да е полезно да обясните намеренията си и къде смятате, че може да сте сгрешили. Това показва зрялост.

След като признаете грешките си, тежката работа тепърва започва. Сега е време да покажете на родителите си, че полагате усилия, за да направите по-добър избор в бъдещи ситуации. Ако грешката ви е била еднократна, покажете на родителите си как ще избегнете нейното повторение. Споделете с тях своя план. Нека действията ви показват намерението ви да направите промяна. Отнема много време да се изгради доверие, а след като е нарушено, за възстановяването му са необходими усилия.

Поставете се на мястото на родителите си

Въпреки че признаването на грешката ви би трябвало да помогне, то може да не спре родителите ви да се тревожат. Родителите ви може да се нуждаят от време, за да възвърнат спокойствието си, ако действията ви са били особено тревожни или опасни. Помнете, че те се тревожат, защото искат да ви предпазят. Дайте им времето, от което се нуждаят, за да ви простят, и разберете, че може да отнеме време, за да си възвърнете напълно доверието им.

Съвети за възстановяване на доверието

Помислете за тези съвети, докато работите, за да спечелите отново доверието на родителите си.

Планирайте разговорите си стратегически.

Говорете с тях на спокойно място, изберете подходящия момент. Уверете се, че родителите ви не се борят със собствения си стрес и че всички, които сте включили в разговора, са спокойни.

Изяснете намеренията си.

Бъдете откровени. Признайте, че сте направили грешка и искате да положите усилия, за да си върнете тяхното доверие. Извинението е само началото на дългия път, който трябва да извървите обратно към тях. Работете заедно с родителите си. Дайте си ясно сметка, че вашите действия имат последствия. Ако ги чувствате повече като наказание и по-малко като възможност да се поучите от грешката си, обсъдете това с родителите си.

Покажете, че поемате отговорност, за да си възвърнете привилегиите.

Това означава да правите онова, което се иска от вас, да следвате правилата в семейството и да отговаряте на очакванията на родителите си.

Бъдете готови да приемете, че трябва да работите за вашата независимост.

Възрастни, на които се доверявате, вашите приятели, братя и сестри могат да бъдат важни съюзници в подобен момент. Понякога разговорите с други хора могат да изяснят ситуацията и да ви помогнат да обмислите действията, които сте предприели. Те могат да ви помогнат да обмислите как най-добре да се обърнете към родителите си.

Помислете да потърсите външна помощ, ако имате нужда от подкрепа.

Връзката с родителите ви е изключително важна. Възстановяването ѝ е от решаващо значение. Ако се затруднявате да направите това сами, говорете с ваш учител или възрастен, на когото имате доверие. Те ще ви помогнат да намерите подкрепата, която вашето семейство заслужава.

„Често най-добрият курс на действие, след като сте загубили доверието на родителите, е да съставите план. Това показва, че сте решени да промените поведението си, което е станало причина да загубите тяхното доверие. Научете се да казвате „извинявай“, така признавате грешките си и следователно се представяте като зрял човек, който поема пълна отговорност за своите действия.“

Раул, 17 г.

„Не забравяйте, че недоверието на вашите родители произтича от дълбокото им желание да ви предпазят от опасности – не ги обвинявайте, че имат нужда от време. Възможно е да имат нужда от него, за да се справят с напрежението и разочарованието, така че да са готови да слушат и да участват в искрен и смислен разговор с вас за възникналата ситуация. Вашата задача е да им го дадете, за да могат да видят напредъка ви.“

Талия, 22 г.

 

Сара Хинсторф

Превод: Ралица Кръстева

Източник: parentandteen.com

 

 

Как да помогнете на родителите си да ви се доверят отново, ако сте направили грешка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =