mde

Здравейте, тийнейджъри…

Нека поговорим за истинската причина да почистите стаята си.

Спрете да я чистите заради майка си и започнете да я чистите заради себе си…

Вдигнете ръка, ако в стаята ви цари пълна бъркотия. Вдигнете ръка още по-високо, ако има дрехи по целия под, ако мръсни чаши и чинии са натрупани на нощното ви шкафче, ако гардеробът ви е пълен с дрехи, обувки и произволни „неща“, които не сте носили или използвали от години, и цялата стая е такова бедствие, че се налага да разчиствате пътя си, само за да стигнете от вратата до леглото.

Позволете ми още в началото да кажа, че не ви съдя. Като майка на три големи деца със сигурност осъзнавам собствената си отговорност на родител, когато влизам в стаите им, които са истинска катастрофа.

Ето какво, тийнейджъри, разбирам, че жадувате да имате свободата да правите каквото си искате във вашата стая и разбирам, че може да сте много заети с училище, спорт, работа и домакински задължения, затова – съгласна съм, че да поддържате стаята си безупречна е нереалистично очакване, с което никой родител не трябва да ви товари.

Но ви моля да ме чуете. Трябва да спрете да чистите стаята си заради майка си (или някой друг) и да започнете да я чистите заради себе си.

Да… заради себе си.

Предполагам не знаете, че ползите от почистването на стаята ви са толкова големи, че могат буквално да променят живота ви. Звучи трудно за вярване, нали? Концепцията е доказана и е съвсем проста: най-лесният и ефективен начин да промените живота си към по-добро е да започнете с това, което е непосредствено пред вас. Вашата физическа среда – вашата стая.

1. Разхвърляна стая = Разхвърлян ум

Помислете за това… вашата стая е мястото, където се събуждате, заспивате, учите, идват ви на гости приятели, почивате си след дългия ден. Не можете да се отпуснете в неприятна, хаотична среда, където „ухае“ на телесна миризма, има купища мръсни дрехи на пода или мръсни чинии върху нощното шкафче, точно до мястото, където спите. И как точно да учите за тест или да напишете доклада по биология, когато около вас е абсолютна бъркотия?

Щом стаята ви е бъркотия, значи такъв е и умът ви.

2. Подреждането ще подобри вашето психическо и физическо здраве

Чувствате ли се тревожни, претоварени или стресирани? Огледайте се около себе си. Стаята ви подредена ли е, или всичко е,… добре… навсякъде?

Чистата стая може да ви накара да чувствате, че имате повече контрол над живота си, да сте по-малко стресирани и тревожни, да ви помогне да се придържате към по-полезна и ефективна ежедневна рутина (най-вече когато знаете къде е всичко) и да подобри настроението ви. Чистата стая също е по-здравословно пространство – по-малко прах във въздуха и по-малко микроби, бактерии, мухъл и плесен. И буболечки (което е наистина гадно). Чистата стая може и ще повлияе на това как се чувствате физически. (Особено тези от вас, които страдат от алергии).

3. Първата стъпка към това да бъдете дисциплинирани

Всеки път, когато полагате усилия да почистите стаята си, вие изграждате своя „мускул на самодисциплината“. Това е вярно! Самодисциплината е нещо, което всички трябва да практикуваме. Колкото по-дисциплинирани сте по отношение на малките неща в живота (като поддържането на стаята ви), толкова по-дисциплинирани ще станете в други области на живота си, както и в училище, при кандидатстване в колеж, във взаимоотношенията с другите, по отношение на вашето здраве и вашата работа.

4. Подготвя ви за живота

Чувам ви да мърморите още от самото начало: „Защо пък почистването на стаята ми да може да ме подготви за живота?“.

Ами защото тайната на вашия успех се крие в ежедневието ви. И поставянето на приоритет върху поддържането на чистота в пространството, в което прекарвате най-много време, е здравословен навик, който неусетно ще пренесете в други области от живота си. Не забравяйте също, че с напредването на възрастта ще имате много повече отговорности на раменете си. Как очаквате да управлявате тези отговорности, когато не можете дори да овладеете основните? Така че, отделете време и обърнете внимание на ежедневните си навици, приоритети и действия, и направете промени – дори най-малките подробности могат да направят голяма промяна в живота ви.

5. Това е свидетелство за вашия характер

Как се чувствате, когато приятел или съквартирант влезе във вашата мръсна, разхвърляна, неподдържана стая? Начинът, по който избирате да живеете ден след ден, не зависи само от това, което правите, но и от това, което сте. То е свидетелство за вашия характер. Когато поддържате стаята си чиста (относително – никой не очаква съвършенство), вие казвате на света: „Имам ясни приоритети. Имам това. Интересува ме как живея и как ме възприемат другите“.

6. Ще имате усещане за покой всеки път, когато се приберете у дома

Имали сте дълъг ден в училище, чакат ви много домашни, труден тест в петък и имате мач този уикенд, за който се тревожите. Всичко, което искате да направите, е да се приберете у дома, да се отпуснете на леглото за известно време, за да се разтоварите и да послушате музика. Но, почакайте… на леглото ви цари истинска бъркотия. Подарете покой на ума си, като създадете стая, която е естетически приятно място, където да се прибирате всеки ден – място, което предизвиква усещане за спокойствие, мир и почивка.

7. Награждава ви с повече време

Когато всичко в стаята ви има свое собствено място, няма да губите време в трескаво търсене на това горнище, което искате точно сега да облечете, онзи суитчър с качулка, който харесвате толкова много, или домашното, който ви трябва за утре в училище. Разбира се, може да е малко уморително да почистите и подредите стаята си, но така ще си спестите много време в дългосрочен план, което ще ви даде повече свобода, за да правите нещата, които са най-важни за вас.

8. По-малко разсейване = по-голяма продуктивност

Учили ли сте някога в библиотека, където е тихо и спокойно, а на масата, където седите, няма бъркотия, купчини документи и боклуци? Предполагам, че ви е било много по-лесно да се концентрирате, да запаметявате, да се съсредоточите и да възприемате цялата информация, която се опитвате да научите. Същото важи и за вашата стая. Проучване на Института по невронауки на Принстънския университет установи, че „мозъците ни реагират добре на реда, което означава, че неподреденото бюро може да доведе до загуба на концентрация“. Изследването установи също, че подреждането на бъркотията на бюрото ви може да ви помогне да обработвате по-добре информацията, която запаметявате, и да увеличите своята продуктивност. (Опитайте и вижте дали оценките ви ще се подобрят!)

9. Повишава увереността ви

Почти всеки тийнейджър, когото познавам, понякога страда от липса на самочувствие. Животът не е лесен за тийнейджърите, което понякога може да ви накара да се почувствате безпомощни или дори така, сякаш сте се провалили. Но когато поемете пълен контрол над собственото си пространство, вие решавате как да подредите бюрото си или къде искате да бъде леглото ви в стаята, или какви снимки, купи от баскетбола или дрънкулки искате да сложите по рафтовете. Започвате да придобивате чувство, че държите в ръце живота си, което увеличава вашата мотивация, самочувствие и увереност.

10. Създава страхотен терен за приятели (без неудобството)

Задайте си този въпрос: „Ще ми пука ли, ако някой направи снимка на стаята ми точно сега и я публикува в Snapchat?“.

Ако самата мисъл ви ужасява, време е да почистите стаята си!

Ето истинската причина, поради която трябва да почистите стаята си…

Трябва да ви пука какво мислят другите за вас.

Трябва да ви пука как се виждате в очите на другите.

Трябва да ви пука как избирате да живеете.

Спрете да се притеснявате да поканите приятелите си и създайте готино, чисто и привлекателно пространство, с което да се гордеете.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: raisingteenstoday.com

Истинската причина да си почистите стаята

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =