Да чуя детето си да се смее е вероятно най-красивият звук на света.

Спомняте ли си как, когато децата ни бяха малки, непрекъснато се смееха?

Нещо дребно като глупаво телевизионно шоу, гъделичкане преди лягане или няколко мехурчета във водата ги караха да се разсмеят от сърце и това разтопяваше сърцата ни.

Помислете…

Кога за последен път се смяхте истински с вашия тийнейджър? Не говоря просто да се засмеете, говоря за смях, толкова силен, че да ви е трудно да си поемете дъх, толкова силен, че сълзи да се стичат по лицето ви.

Истината е, че след като децата ни достигнат тийнейджърските години, този силен смях неусетно започва да се превръща в рядък дар.

Може би защото сега животът е по-натоварен.

Може би защото сега животът е по-сериозен.

Може би защото изискванията на ежедневието ни пришпорват да мислим само за безкрайните си списъци със задачи.

Или може би защото децата ни просто вече не ни намират за смешни – прекалено са готини, за да се смеят на глупавите ни шеги или предпочитат да приемат ежедневната си доза смях, когато са с приятелите си.

Така или иначе, ако сте като мен, значи и на вас ви липсва смехът на децата ви. Липсва ви онзи блясък в очите им, когато са наистина щастливи, липсва ви да видите как тежестта на ежедневието се смъква от раменете им, докато отварят сърцето си за тези ценни, безгрижни моменти.

Всички знаем, че животът има своите начини да открадне радостта на децата ни, защото да си тийнейджър понякога е просто трудно. Под повърхността хормоните им бушуват, умовете и телата им се развиват, емоциите им (заедно с кожата им) избухват и за първи път в живота си те се учат как да управляват сложни взаимоотношения. Това е само половината от картината…

Повечето тийнейджъри са изключително заети. В училище те се опитват да не изостават с уроците, домашните и тестовете. В социален план се стремят да поддържат приятелства, да управляват възходите и паденията си в социалните медии и вероятно дори се опитват да намерят време за гадже. В допълнение, след училище спортуват, участват в различни клубове, работят на непълен работен ден, подготвят се за колежа, помагат в домакинската работа вкъщи, включват се и в други семейни ангажименти…

Всяко едно от тези неща може да ограби радостта и желанието им да се смеят.

Но нека не забравяме, че да си родител на тийнейджър може да бъде не по-малко трудно. Толкова често ни се струва, че жонглираме с горящи факли, опитвайки се да балансираме толкова много неща наведнъж – собствения ни живот и кариера, управлението на домакинството, като същевременно имаме ангажимент и към успеха и щастието на нашите деца.

Когато животът с нашите тийнейджъри стане труден, е лесно да открием, че се свързваме с децата си по предимно негативни начини – постоянно им напомняме, хокаме ги, поправяме ги и ги поучаваме.

Ако откриете, че ви липсва радостта от родителството и се чудите къде отиде онова весело малко дете, което се смееше на…, ами почти на всичко – може би е време да положите усилия да се смеете малко повече заедно с вашия тийнейджър.

Не се шегувам – смехът е наистина полезен за нашите деца

Знаете ли, че добрият смях може да накара децата ни (и нас) да се чувстват по-спокойни до 45 минути? Вярно е! Може също така да намали нивото на хормоните на стреса в тялото им, да повиши имунитета им, да облекчи физическа болка и да подобри цялостното им здраве. Можем също така да благодарим на смеха за освобождаването на ендорфини, тези химически помощници „чувствам се добре“, произвеждани в мозъка ни, които съдействат за повишаване на нивото на радост от живота и притежават силата да накарат децата ни да се чувстват като цяло по-щастливи.

Освен това, когато споделяте смеха от сърце с вашия тийнейджър, това може да помогне и на двама ви да се почувствате по-свързани. Друга добра причина да превърнем смеха в приоритет е, че той има мощни лечебни ползи – независимо дали се опитваме да преодолеем несъгласие или негодувание, възникнало между нас – смехът може да помогне за изграждането и възстановяването на мостовете към нашите деца. Най-хубавото от всичко е, че смехът е безценно лекарство, което е безплатно!

Ако искате да изградите силна връзка с вашия тийнейджър, накарайте го да се смее!

Помислете за тези бързи и лесни начини чрез хумора да създадете връзка със своя син или дъщеря:

Tik Tok и YouTube видеоклипове

Като родител на тийнейджър, някога чувствали ли сте се нервирани до крайност, когато детето ви прекарва безкрайни, както ви се струва, часове, гледайки видеоклипове на телефона? Преди време въртях очи с раздразнение, когато синът ми пренебрегваше разговорите, които се водеха около него, и предпочиташе да гледа, заливайки се от смях, видеоклипове с котки. Един ден реших наистина да седна с него и да гледаме заедно няколко от тях. Трябва да призная, че повечето бяха забавни. Оттогава насам двамата редовно отделяме време за гледане на видеоклипове заедно. (Той никога не би го признал, но знам, че това му харесва точно толкова, колкото и на мен.) Започнете с видеоклипове с котки, хамстери или малки кози – няма да сгрешите.

Изпробвайте това, което харесва вашият тийнейджър

С какво наистина се занимава вашият тийнейджър в момента? Minecraft ли е? Хип-хоп танц? Футбол? Шах?

Защо не опитате да правите заедно „неговото нещо“?

Повечето тийнейджъри смятат, че е доста смешно да гледат как родителите им се опитват да правят неща, в които децата са добри. (Определено знам това от опит от първа ръка.)

Отидете в увеселителен парк

Не мисля, че има тийнейджър, който да не обича страшни атракции, влакчета и стръмни водни пързалки. Така че, ако можете да съберете смелост (или може би самият вие сте смелчага), отидете с вашия тийнейджър до най-близкия увеселителен или воден парк, и прекарайте ден, изпълнен с безгрижни забавления и смях. (Повярвайте ми, всеки тийнейджър има нужда от ден като този от време на време.)

Отидете на боулинг, скално катерене, разходете се в планината

Пропуснете разговорите за оценките и колежа, избягвайте да повдигате темата за разхвърляната му спалня, определено забравете факта, че е носил една и съща блуза три дни подред и отидете да се забавлявате малко. Независимо дали отидете на боулинг, на скално катерене, в планината или посетите най-близката писта за картинг – ще намерите много повече причини да се смеете заедно с вашия тийнейджър, когато го изведете от къщата, далече от училище и далече от всичките му отговорности.

Станете цар на настолните игри

Не можете да накарате вашия тийнейджър да играе настолна игра с вас? Пригответе любимото му хапване и го примамете да играе „само за час“, или предложете малка награда (добре де, наречете го както си е… подкуп) за победителя. Има голяма вероятност той или тя да останат да играят по-дълго, отколкото очаквате, а вие да имате повече поводи да се смеете.

Опитайте йога на смеха

Да, йога на смеха. Наистина е нещо, което си заслужава! Известна още като Хася Йога (Хася е санскритската дума за смях). За неин създател се смята Мадан Катария, лекар от Мумбай, Индия, който съчетава прости дихателни техники с „медитация на смеха“. Това е основно насилен смях, който звучи някак странно в началото, но както Катария обяснява: „Тялото не знае разликата между истинския и фалшивия смях.“ Изпробвайте един от видеоклиповете за йога на смеха в YouTube и вижте дали вие и вашият тийнейджър няма накрая да се смеете истински, както направихме аз и моят син.

Изпращайте на вашия тийнейджър смешни текстове, Gif файлове или забавни цитати

Изпращайте от време на време на вашия тийнейджър забавен цитат, снимка, виц или меме. Дори да завърти очи (което вероятно ще направи) или да получите: „Мааамоооооо, защо ми пращаш тези глупости???“.) Направете го въпреки това – особено, когато се случи да имате кофти ден. Това е чудесен начин да намалите напрежението от спора преди малко, да разведрите настроението и да останете свързани с вашия тийнейджър през целия ден.

Открийте смешното в ежедневието

Има толкова много неща, случващи се през деня, заради които си струва да се посмеем, просто трябва да им обърнем внимание. Нещо смешно, което са направили кучето или котката, забавна новина, нещо, което приятел е казал или направил, или дори нещо наистина смешно (или глупаво), което сте направили вие или вашият тийнейджър. Отворете очи и потърсете смешното, което ви заобикаля. Да добавите повече смях във връзката ви с вашия тийнейджър не изисква много време, усилия или пари, и си заслужава усилието, не само заради ползите за здравето, но и заради връзката между вас и прекрасните възможности да създадете спомени заедно.

Така че, използвайте малко хумор, родители!

Ако искате да изградите силна връзка с вашия тийнейджър, накарайте го да се смее.

Автор: Мерибет Бок

Превод: Ралица Кръстева

Източник: raisingteenstoday.com

Искате да изградите силна връзка с вашия тийнейджър? Накарайте го да се смее

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − 14 =