Арогантното поведение е често срещано явление, свързано с израстването при тийнейджърите. Неуважителното или грубо поведение е нещо, с което много родители се сблъскват в даден момент.

Като родители се чувстваме наскърбени, притеснени и несигурни по отношение на обратната връзка, която получаваме от нашето дете – детето, което съвсем доскоро е оценявало факта, че се интересуваме и се грижим за него, но сега изглежда, че дори най-обикновените разговори за миг могат да се превърнат в словесни схватки. Е, това не е нещо ново, и ние като тийнейджъри също сме преминали през тази фаза на израстването, която е причинявала тревоги на нашите родители. Добрата новина е, че тя ще приключи скоро.

Макар че не всички тийнейджъри са груби или проявяват неуважение, да види собственото си дете непоследователно и арогантно, може да бъде много разочароващо за всеки родител. Но трябва да разберем, че юношеството е феномен на самореализацията, растежа и развитието на детето. То се учи да превъзмогне пълната си зависимост от родителя и да се превърне в самостоятелна и независима личност.

Това е неговото време да изразява и тества собствените си идеи, които може да не съответстват на нашия житейски опит и мъдрост. Да допуска грешки и да се учи – това е процес, през който то трябва да премине, и има нужда от нашето доверие, за да натрупа собствената си мъдрост, за да се превърне в пълноценна и уверена личност утре. Така че е добре, ако има разногласия. Развиването на независимост е ключова част от израстването.

Юношеството е свързано с това да бъдеш мрачен, крайно чувствителен, шумен и експанзивен, да вярваш повече на приятелите, отколкото на семейството си, да спориш, да търсиш. Всичко, свързано с обкръжението, приятелите и средата на тийнейджърите, развива нови хоризонти за тях. Като родители ние трябва да разберем тази промяна и да ги подкрепим, да им освободим пространство, да ги насочваме със съвети, без да ги притискаме. Понякога промените, които се случват както вътрешно, така и външно в света на тийнейджърите, могат да засегнат техния емоционален център и понякога да доведат до свръхчувствителност, както и до променливи настроения или нагласи. През този период от живота си те мислят по-задълбочено, отколкото преди няколко години, и могат да се сблъскат с мисли и чувства, които никога преди не са имали. Някои млади хора предизвикват света с противоречиви и радикални възгледи за всичко. Тази промяна към по-задълбочено мислене е нормална част от развитието им.

Въпреки че се е превърнало в заядливо и раздразнително същество, все пак упорствайте да останете свързани с детето си. Не се оттегляйте и не спирайте да общувате с него. Научете го да поддържа здравословен начин на общуване с вас, дори и да имате разногласия. Вашето дете има нужда от изразяване, а не от вашите присъди. Изслушвайте го търпеливо, отнасяйте се с уважение към мнението му, не налагайте своята преценка. Това ще помогне на детето ви да оцени общуването с вас, ще изгради доверие и ще ви помогне да поддържате здрава връзка.

Важни неща, върху които можем да се съсредоточим:

  • Вместо да задавате правила на децата си, вие самите бъдете пример за добродетелите, на които искате да ги научите.
  • Не само изисквайте уважение, но и вие се отнасяйте така към тях.
  • Запазете спокойствие, когато спорите. Това е важно, ако детето ви реагира с арогантност и неуважение. Спрете, поемете дълбоко въздух и продължете спокойно това, което искате да кажете.
  • Фокусирайте се върху поведението, а не върху характера. Когато трябва обърнете внимание относно неприемливо поведение, съсредоточете се върху него и начина, по който ви кара да се чувствате. Избягвайте всякакви коментари относно личността или характера на вашето дете. Вместо да кажете: „Ти си груб“, можете да опитате да кажете: „Наскърбяваш ме, когато говориш така с мен“. Добре е от време на време да казвате ясно как се чувствате – „Точно сега съм ти ужасно ядосан. Много е неприятно някой да ти говори така. Ти би се почувствал по същия начин, ако беше на мое място”.
  • Бъдете модел за подражание. Когато сте с детето си, опитайте се да говорите и да се държите така, както искате то да говори и да се държи с вас.
  • Хвалете вашия тийнейджър, когато се държи добре. Това му позволява да разбере, че го цените. На тази възраст това е най-важното за него.
  • Използвайте хумор. Понякога прекъсването на сериозен разговор с малко хумор може да разведри атмосферата. Това може да помогне и за премахване на напрежението от дадена ситуация – но избягвайте подигравки, присмех или сарказъм.
  • Ако обикновено детето ви се държи така, както бихте искали, не превръщайте в проблем това, че понякога свива безразлично рамене, прави физиономия или ви гледа отегчено. Вместо това се съсредоточете върху нещата, които водят до подобни реакции. Като възрастни със сигурност можете да му помогнете да приема по-добре това, което не е в неговия контрол и да стане по-адаптивно.
  • Когато е ядосано или разстроено, не повдигайте въпроси относно неща, които искате то да промени.
  • Когато спорите, не заемайте отбранителна позиция и не приемайте нещата лично.
  • Не се опитвайте да му четете лекция, въпреки че имате повече житейски опит от него – като го поучавате как да се държи, по-вероятно е да го откажете да слуша. Ако искате детето ви да ви слуша, се налага да отделите време, за да го изслушвате и вие.
  • Заяждане – това едва ли ще има голям ефект. По-скоро може да увеличи разочарованието ви, а детето ви вероятно просто ще изключи.
  • Сарказъм – това почти сигурно ще предизвика негодувание и ще увеличи дистанцията между вас и вашето дете.

И накрая:

Ако забелязвате твърде много промени в настроенията му, ако се отдръпва от семейството, или приятелите и обичайните дейности, ако бяга от училище – това вече трябва да буди тревога. Трябва да разберете какъв е проблемът и да потърсите професионална подкрепа.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: pallavivyas.in

Тийнейджърската арогантност – как да се справим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =