Дори децата ви да се опитват да стоят далеч от драмите, които се разиграват всеки ден в училище, това не е гаранция, че хулиганите или злобните момичета от класа няма да ги набележат в някакъв момент и да разпространят клюки и слухове по техен адрес.

За съжаление, когато става въпрос за слухове и клюки, всички тийнейджъри са изложени на риск, особено ако хората, разпространяващи слуховете, са склонни да изпитват завист или търсят отмъщение. Нещо повече, абсолютно никой не е застрахован. Днес децата може да коментират с удоволствие кой, какво и с кого е направил, а утре на прицел вече да е вашето дете. Вие трябва да сте подготвени да се справите с подобна ситуация – незабавната реакция от ваша страна и справянето по здравословен начин може да предотврати много сърдечна болка на вашия тийнейджър.

И така, как детето ви да се справя със слуховете и клюките по начин, който няма да влоши ситуацията? Въпреки че всеки случай е различен, ето няколко идеи как можете да помогнете на вашия тийнейджър да се справи с клюките и слуховете.

Разберете откъде идват и защо

Откриването кой е пуснал слуха може да хвърли малко светлина върху причината това да се случва. Слухът има ли за цел да нарани детето ви, или е просто поредният случай на „развален телефон“? Този, който клюкарства или разпространява слухове, има ли намерение да навреди на детето ви и да накара другите да се обърнат срещу него? Важно е да знаете това, за да можете да помогнете на вашия тийнейджър да отговори на случващото се по най-правилния начин. Например, по-лесно е да се изясни случай на дезинформация, отколкото да се отговори на нечия съзнателна агресия. Събирането на информация ще ви позволи да разберете какви стъпки да предприемете по-нататък.

Избягвайте да обръщате прекалено внимание на клюките

Въпреки че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, важно е детето ви да не се фиксира върху нещата, които се говорят за него. Прекалените размишления относно клюките и слуховете само ще го накарат да се почувства по-зле. Вместо това се опитайте да му помогнете да се съсредоточи върху други неща. Накарайте го да се включи в дейности навън или планирайте пътуване, разходка – изберете нещо, което ще отвлече мислите му от клюките.

Също така е добра идея да избягвате социалните медии за известно време, особено ако това е мястото, където се разпространяват слуховете. Въпреки че за тийнейджърите това е трудно и детето ви дори може да изтъкне, че иска да знае какво казват другите, понякога е по-добре да не чете всяка жестока дума, която някой е написал.

Следете за признаци на емоционален стрес

Не забравяйте, че не всички деца са в състояние просто да махнат с ръка и да изчакат клюките да утихнат. Клюките, злобните коментари, дори безобидните наглед слухове могат да нанесат сериозна емоционална вреда на детето ви. Не забравяйте да следите за признаци на депресия, тревожност, състояния, свързани със стреса и мисли за самоубийство. Дори предупредителните признаци за по-сериозни състояния като хранителни разстройства, самонараняване и посттравматично стресово разстройство (ПТСР) не трябва да се пренебрегват. Свържете вашия тийнейджър с консултант, който може да му помогне да се справи с отрицателните емоции. И не забравяйте да осигурите подкрепяща домашна среда, да го изслушвате, насърчавате и да проявите разбиране към ситуацията. Дори детето ви да изглежда добре у дома, няма да сбъркате, ако го предразположите да сподели как се чувства. Понякога най-подходящият човек, с когото детето ви би споделило за случващото се, е някой, който не е емоционално ангажиран с конкретната ситуация.

Трябва да устоите на желанието да реагирате или да си отмъстите

Когато някой се държи зле с вас, е наистина трудно да не се почувствате провокирани и да не реагирате по негативен начин. Но точно както при другите видове тормоз, става още по-лошо, когато децата на практика възнаграждават усилията на насилника, показвайки, че са разстроени. Също така е изкушаващо за тийнейджърите да отговорят със собствени слухове или клюки. Насърчавайте детето си да не търси отмъщение, а вместо това да премине през случващото се с достойнство. Някои деца дори са открили, че подобна нагласа им помага да обърнат ситуацията и да направят нещо положително в лицето на подлостта, на която са станали жертва.

Справете се решително с онлайн клюките

Когато децата използват интернет, за да разпространяват слухове и клюки, не забравяйте да запазите копия на чатовете и коментарите. Докладвайте информацията до училището на вашето дете. Много държави вече имат действащи закони, които позволяват на училищата да се справят със злоупотребата със социалните медии. Освен това клюките и слуховете не се ограничават до социалните платформи извън учебните часове. Те изобилстват и в училищните коридори. В резултат на това трябва да сте готови да се справите с клюките и слуховете точно както бихте се справили с кибертормоза.

Намалете вероятността това да се случи отново

Насърчете вашия тийнейджър да помисли какво е научил от това преживяване. Обърнете му внимание, че той самият трябва да внимава какво казва на другите, включително какво пуска онлайн, в текстови съобщения и имейли. Цялата тази информация потенциално може да бъде използвана за създаване на слухове в негова вреда. Обяснете, че колкото повече лична информация прави публична, толкова повече „боеприпаси“ ще имат другите. Така че трябва да бъде много внимателен на кого се доверява.

Разбира се, най-добрият начин вашият тийнейджър да предотврати разговорите в училище е да предприеме стъпки за управление на начините, по които представя себе си онлайн. Трябва да преценява и подбира това, което споделя в интернет. И ако някога се сблъска със слухове и клюки в училище, уверете се, че не само реагира по здравословен начин, но и се грижи за себе си – психически и физически.

 

Шери Гордън

Превод: Ралица Кръстева

Източник: verywellfamily.com

Как да помогнете на вашия тийнейджър да се справи с клюките и слуховете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + five =