Всеки от нас се е сравнявал с някой друг в даден момент от живота си. Съученик, приятел, колега, съсед или дори знаменитост. Може би ни се е искало да имаме техния външен вид, постижения, пари или брой последователи в социалните медии. Склонността да се сравняваме е нормална човешка реакция. Въпреки че е доста обичайно да се сравняваме с другите, това е и един от най-бързите начини да се почувстваме зле. Рядко правим сравнение, без да се чувстваме непълноценни или неадекватни. За съжаление нашата култура насърчава сравненията, превръщайки в идоли хората, които изглежда имат всичко.

Тийнейджърите са особено податливи към това да се сравняват с някого, защото се опитват да установят собствената си идентичност.

Експертите отбелязват, че обичайно сравненията водят до стрес, безпокойство, депресия и натрапчиви мисли. Да се сравняваш с другите е навик, който краде радостта от живота ни. Той не добавя стойност или смисъл към нашето ежедневие и всъщност ни отдалечава от собствения ни живот и ни кара да се ядосваме. Просто е загуба на енергия да се съсредоточаваме върху живота на другите хора, а не върху нашия собствен. Освен това сравненията никога не свършват – колкото и да сме постигнали, винаги можем да намерим с кого да се сравним.

И така, давайки си сметка, че сравненията не са полезни – в най-добрия, и разрушителни – в най-лошия случай, как да научим тийнейджърите да се освободят от този вреден навик? Ето няколко съвета, които да споделите с детето си:

Обърни внимание на поведението си.

Не можеш да се откажеш от някой навик, докато не започнеш да обръщаш внимание на собственото си поведение. Първата стъпка винаги е да признаеш проблема и да разпознаеш кога и какво те кара да се сравняваш с другите. Като забележиш кога го правиш, ще си в състояние да избегнеш задействащите фактори.

Пренасочи мислите си.

Следващия път, когато откриеш, че се сравняваш с други хора, стани, раздвижи се, промени обкръжението. Отиди на разходка, премести се в друга стая или започни да се занимаваш с нещо. Позволи на движението да ти помогне да пренасочиш мислите си към нещо, което те кара да се чувстваш добре. Ако промяната на средата не помогне, опитай да си напомниш, че никога няма да се почувстваш добре, ако се сравняваш с другите.

Запитай се: „Защо трябва да продължавам да се сравнявам с други хора, ако това в крайна сметка само ще ме разстрои?“.

Идентифицирай собствените си силни страни и успехи.

Всеки човек има силни страни, таланти, интереси и успехи, които са само негови. Разпознай кои са твоите. Независимо дали си добър по математика или си изявено артистична натура, ти разполагаш с уникална перспектива, подкрепена от само твои преживявания и дарби. Твоите силни страни и постижения са напълно различни от тези на всеки друг – помни, че това е нещо хубаво. Когато си наясно със собствените си силни страни, разбираш, че не си „пълен провал“ или по-незначителен от някой друг. Имаш много прекрасни качества, така че се фокусирай върху доброто в теб.

Научи се да благодариш.

Чувството на благодарност за това, което имаме, ни помага да разпознаем добрите неща в живота си. Много проучвания показват, че това просто действие води до положителна промяна, по-голямо чувство на щастие и положително отношение към живота. Научи се да оценяваш приноса на другите, без да се сравняваш с тях. Ако ти е трудно, тогава опитай да обърнеш посоката – сравнявай се с хора, които имат по-малко от теб. Това ще ти помогне да осъзнаеш какъв късметлия си всъщност.

Напомняй си, че никой не е съвършен.

Обикновено сме склонни да сравняваме най-лошото, което знаем за себе си, с най-доброто, което предполагаме за другите. Сравняваме нашите слабости със силните страни на някой друг – това е толкова несправедливо! Важно е да запомниш, че всеки човек има слабости, среща трудности и преминава през болезнени преживявания. Не знаеш цялата история зад нечий живот. Всички сме склонни да прикриваме трудностите си и да подчертаваме успехите си, така че това, което виждаш от живота на някой друг не е цялата картина. Никой не е съвършен – нито ти, нито човекът, когото идеализираш.

Ограничи социалните медии.

Социалните медии могат да бъдат много забавни и ни позволяват да поддържаме връзка с приятелите и семейството, но също така насърчават и негативните сравнения. Всички публикуват своите най-добри и вълнуващи моменти и това в някакъв момент започва да те депресира. Искаш техния живот. Ключът тук е да запомниш, че социалните медии не дават пълната картина за живота на хората. Някой може гордо да обяви публикуването на новия си роман, но да скрие трийсетте отказа, които ръкописът му е получил, преди да бъде публикуван. Може да се възхищаваш на прекрасната снимка на усмихнато, щастливо семейство, без да знаеш, че са прекарали двучасовата фотосесия, карайки се, и това е единствената добра снимка, която се е получила от нея.

Никой не публикува току-що приключилата свада с близък, изтощението от натоварения си график, или съмнението в себе си и страха си от провал. Ако социалните медии те карат да се чувстваш разочарован от собствения си живот, напомни си, че не виждаш цялата картина от живота на другите. Ако това не помогне, ограничи времето, което прекарваш в социалните платформи.

Радвай се на индивидуалността си.

Нашето общество ни притиска да се „впишем“, но това ни лишава от индивидуалност, творческа енергия и свежи идеи. Нашият свят се нуждае от повече индивидуалност, за да върви напред и към по-добро. Твоите дарби и таланти, твоите постижения и успехи са изцяло уникални и само твои в този свят. Така че вместо да се сравняваш с другите и да искаш да си повече като тях – научи се да се радваш на твоята собствена индивидуалност и се осмели да бъдеш различен.

Нямаме нужда от еднакви хора, нашият свят се нуждае от това, което само ти можеш да направиш.

Сравнявай се само със себе си.

Единственото полезно сравнение, което можеш да направиш, е със самия себе си. Сравни това, което си сега, с това, което си бил преди година, преди пет години, преди десет години. Повече от вероятно сега си по-добре, отколкото си бил тогава. Когато се сравняваме със себе си, ние сме мотивирани да учим, да растем и да станем възможно най-добрите версии на себе си. Научи се да се радваш на всеки свой малък напредък и победа, без да ги сравняваш с постиженията на другите.

Мисли на финала…

Трябва да помислите какъв пример давате самите вие на вашия тийнейджър. Сравнявате ли се с другите, правите ли коментари за това как искате да сте нещо различно от това, което сте? Най-добрият начин за пълноценен живот е да цените това, което имате, вместо да се фокусирате върху това, което ви липсва. Бъдете подходящ пример в това отношение за вашия тийнейджър, така ще му помогнете най-добре.

Превод: Ралица Кръстева

Източник: middleearthnj.org

Как да научим тийнейджъра си да не се сравнява с другите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 16 =